Usvojeni kriterijumi za dodjelu stipendija

Članovi Vlade Brčko distrikta održali su treći nastavak 63. redovne sjednice na kojoj su usvojeni Prijedlog odluke o kriterijumima i načinu dodjele stipendija redovnim studentima Brčko distrikta BiH za period 1.1.2019. do 30.9.2019. godine kao i Prijedlog odluke o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima.

Na osnovu odluke, dodjeljuje se 160 stipendija, kako slijedi:

– 4 stipendije studentima I godine studija na javnim visokoškolskim ustanovama koji su proglašeni učenicima generacije u školskoj 2017/2018. godini;

-10 stipendija studentima I godine studija na javnim visokoškolskim ustanovama koji su za vrijeme četverogodišnjeg srednjeg obrazovanja imali prosjek ocjena 5,00, a srednju školu su završili u školskoj 2017/2018. godini;

– do 3 stipendije studentima I godine studija na javnim visokoškolskim ustanovama koji su bez oba roditelja, a srednju školu su završili u školskoj 2017/2018. godini;

– do 5 stipendija studentima s posebnim potrebama koji su prva ili viša godina studija;

– 1 stipendija studentu pripadniku nacionalne manjine koji je prva ili viša godina studija;

– 137 stipendija studentima druge i starijih godina studija. Biće dodjeljene stipendije u visini od po 200,00 KM mjesečno, što na godišnjem nivou iznosi 2 000 KM po studentu.

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje rekao je da će javni poziv za studente biti raspisan najkasnije sledeće sedmice.

„On će biti dovoljno dugo otvoren pošto znamo da slijede ljetne pauze i da fakulteti ne rade, kako bi studenti mogli izvaditi sve potrebne potvrde i aplicirati za stipendiju“, pojasnio je Osmanović.

U nastavku 63. sjednice usvojen je Nacrt zakona o poslovnim zonama Brčko distrikta BiH i Prijedlog odluke i izmjeni Odluke o ustupanju drvne mase licima u stanju socijalne potrebe, porodicama sa djecom sa posebnim potrebama, korisnicima prava stalne osnovne novčane pomoći i korisnicima prava dodatka za njegu i pomoć od drugog lica. Do konačne podjele, drvna masa će biti dodjeljivana prema spisku korisnika koji će sačiniti Odjeljenje za zadravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH–Pododjeljenje za socijalnu zaštitu–Centar za socijalni rad.

Vlada Brčko distrikta BiH održala je i 77. vanrednu sjednicu na kojoj je usvojen Elaborat o opravdanosti osnivanja u Brčkom visokoškolske javne ustanove „Univerzitet za poslovni inžinjering i menadžment Banja Luka“.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime