spot_img
spot_img

Усвојене смјернице за израду закона о националним мањинама и измјену Закона о порезу на доходак

spot_img
spot_img
spot_img

Влада Брчко дистрикта БиХ данас је започела 72. редовну сједницу на којој је усвојила Смјернице за израду нацрта закона о заштити права припадника националних мањина у Брчко дистрикту БиХ.

Аднан Пашалић, шеф Законодавне канцеларије Владе Брчко дистрикта БиХ, рекао је да се ради о области која до сада није нормативно уређена у Брчком.

„У Дистрикту је до сада на снази био државни закон из ове области који је прописивао да ће одређене ствари бити нормиране законима и другим прописима ентитета и Брчко дистрикта БиХ. Ту се посебно мисли на питања употребе и заштите права језика и културе националних мањина, начин и форму њиховог остваривања, питање финансирања удружења и других институција националних мањина као и питање дефинисања појма и статуса националних мањина у Брчко дистрикту БиХ”, рекао је Пашалић.

Он је објаснио да ће, на основу смјерница дефиниција националних мањина бити преузета из државног закона.

„Неопходно је истаћи питање права на употребу језика и културе националних мањина. Кроз смјернице бисмо планирали могућност увођења додатне наставе на језику националних мањина и такође би било омогућено оснивање приватних школа на језицима националних мањина што би у корелацији са другим прописима из области образовања у дистрикту требало прилагодити. Када је у питању финансирање, то је нешто на чему већ дуже вријеме инсистирају и сама удружења која у дистрикту дјелују, а ради се о томе да се одреде критеријуми и да се законом обезбиједи да се финансирање, како удружења тако и других институција из ове области, планира у буџету Брчко дистрикта БиХ”, закључио је Пашалић.

На данашњој сједници одобрене су и Смјернице за израду нацрта закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак.

„Основна ствар која ће занимати све у дистрикту, а који су у радном односу, јесте да се измјеном закона повећава лични ослобођени износ код обрачуна пореза на плату. До сада је био 300 КМ, а по приједлогу Дирекције биће 500 КМ за онога ко ради, што значи да на 500 КМ не плаћа порез и да ће добијати 20 КМ више, те за сваку издржавану особу још десет конвертибилних марака код обрачуна плате више. Биће уведено и електронско подношење пореских пријава, што ће за грађане бити олакшавајућа околност”, објаснио је директор Дирекције за финансије Брчко дистрикта БиХ Мато Лучић

Чланови Владе усвојили су Приједлог одлуке о одобравању измјена Програма утрошка средстава текућих грантова у 2019. години (први дио) и Приједлог одлуке о одобравању Програма утрошка средстава текућих грантова у 2019. години (четврти дио) у Одјељењу за расељена лица, избјеглице и стамбена питања.

На приједлог Полиције Брчко дистрикта БиХ усвојен је Приједлог закључка о давању сагласности на Нацрт правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Полиције и Приједлог закључка о давању сагласности на Приједлог одлуке о врсти и висини накнаде Комисији за организовање и одржавање предавања о посљедицама које произилазе из непоштовања или непознавања прописа о безбједности саобраћаја на путевима.

Влада Брчко дистрикта БиХ усвојила је Приједлог одлуке о одобравању Програма утрошка средстава за додјелу текућег трансфера за трошкове набавке апарата за континуирано мјерење шећера у крви за дјецу до 18 година.

Усвојен је Приједлог одлуке о одобравању Програма утрошка средстава у Одјељењу за јавну безбједност – Пододјељење за заштиту и спасавање као и Приједлог одлуке о давању сагласности на Протокол о допуни Протокола о сарадњи између Владе Брчко дистрикта БиХ и Пројекта интегрисаног локалног развоја (ILDP).

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img