Usvojene preporuke za održavanje predizbornih skupova

Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH, na prijedlog Kriznog štaba zdravstva, donio je naredbu kojom je dao saglasnost na Preporuke za održavanje predizbornih skupova na teritoriji Brčko distrikta.

Preporuke su podložne promjenama i usklađivaće se prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Preporuke za održavanje predizbornih skupova

Preporuke se odnose na organizatore, građane, službena lica, govornike i izvođače te ostala lica koja će učestvovati na predizbornim skupovima.

Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organizovanje izbornih skupova na otvorenom.

Na ulazu u prostor gdje se održava izborni skup potrebno je postaviti obavještenje o obavezi pridržavanja opštih epidemioloških mjera. Takođe, na ulazu u prostor i u samom prostoru, na još ponekom lakše dostupnom mjestu organizatorima, osoblju i ostalim učesnicima te prisutnim građanima, treba biti obezbijeđen dozator s dezinfekcionim sredstvom za ruke.

Sve vrijeme boravka u prostorima preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti i obavezno je korišćenje maske za lice, osim za govornike i izvođače.

Sva lica koja u bilo kojem svojstvu učestvuju na izbornom skupu prije dolaska na skup treba da izmjere tjelesnu temperaturu. Preporučuje se vođenje evidencije lica koja učestvuju radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2, pri čemu će se prikupljati osnovni podaci: ime, prezime i broj telefona.

Preporučuje se da se unaprijed označe sva sjedeća mjesta koja treba da budu međusobno udaljena najmanje dva metra. U zatvorenom prostoru se preporučuje da se omoguće isključivo sjedeća mjesta.

Najveći broj prisutnih građana koji mogu istovremeno boraviti, uz poštovanje preporučene fizičke udaljenosti dva metra među osobama, organizator će odrediti u skladu s veličinom prostora.

Preporučuje se da građani koji žele prisustvovati ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u publici, gledajući od ulaza, i tako po redu. Preporučuje se razmak među osobama od najmanje dva (2) metra kod ulaska, kretanja i izlaska.

Prilikom interakcije sa govornicima i izvođačima sa skupa, službena lica treba da koriste masku za lice. Treba im stalno biti na raspolaganju priručno dezinfekciono sredstvo kojim će redovno dezinfikovati ruke.

Preporučuje se što češće provjetravanje zatvorenog prostora, a najmanje dvaput dnevno, pola sata prije i nakon programa izbornog skupa ili ako je moguće da se prozori ostave otvoreni.

Opšta preporuka za zatvorene prostore je provjetravanje otvaranjem prozora, a manje korišćenje ventilacionih sistema.

Organizacija skupa moguća je isključivo u prostorima koji mogu ispuniti tehničke i sigurnosne uslove da se može poštovati fizička udaljenost od dva metra između učesnika, prisutnih građana i službenih lica i dva metra za eventualno prisutne pjevače te četiri između publike i govornika, odnosno izvođača na sceni.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime