spot_img
spot_img

Усвојене препоруке за одржавање предизборних скупова

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Штаб за заштиту и спасавање Брчко дистрикта БиХ, на приједлог Кризног штаба здравства, донио је наредбу којом је дао сагласност на Препоруке за одржавање предизборних скупова на територији Брчко дистрикта.

Препоруке су подложне промјенама и усклађиваће се према тренутној епидемиолошкој ситуацији.

Препоруке за одржавање предизборних скупова

Препоруке се односе на организаторе, грађане, службена лица, говорнике и извођаче те остала лица која ће учествовати на предизборним скуповима.

Препоручује се, ако постоји могућност, организовање изборних скупова на отвореном.

На улазу у простор гдје се одржава изборни скуп потребно је поставити обавјештење о обавези придржавања општих епидемиолошких мјера. Такође, на улазу у простор и у самом простору, на још понеком лакше доступном мјесту организаторима, особљу и осталим учесницима те присутним грађанима, треба бити обезбијеђен дозатор с дезинфекционим средством за руке.

Све вријеме боравка у просторима препоручује се одржавање физичке удаљености и обавезно је коришћење маске за лице, осим за говорнике и извођаче.

Сва лица која у било којем својству учествују на изборном скупу прије доласка на скуп треба да измјере тјелесну температуру. Препоручује се вођење евиденције лица која учествују ради лакшег праћења контаката у случају евентуалне појаве заразе вирусом SARS-CoV-2, при чему ће се прикупљати основни подаци: име, презиме и број телефона.

Препоручује се да се унапријед означе сва сједећа мјеста која треба да буду међусобно удаљена најмање два метра. У затвореном простору се препоручује да се омогуће искључиво сједећа мјеста.

Највећи број присутних грађана који могу истовремено боравити, уз поштовање препоручене физичке удаљености два метра међу особама, организатор ће одредити у складу с величином простора.

Препоручује се да грађани који желе присуствовати улазе један по један на начин да први који улази заузима најудаљеније мјесто у публици, гледајући од улаза, и тако по реду. Препоручује се размак међу особама од најмање два (2) метра код уласка, кретања и изласка.

Приликом интеракције са говорницима и извођачима са скупа, службена лица треба да користе маску за лице. Треба им стално бити на располагању приручно дезинфекционо средство којим ће редовно дезинфиковати руке.

Препоручује се што чешће провјетравање затвореног простора, а најмање двапут дневно, пола сата прије и након програма изборног скупа или ако је могуће да се прозори оставе отворени.

Општа препорука за затворене просторе је провјетравање отварањем прозора, а мање коришћење вентилационих система.

Организација скупа могућа је искључиво у просторима који могу испунити техничке и сигурносне услове да се може поштовати физичка удаљеност од два метра између учесника, присутних грађана и службених лица и два метра за евентуално присутне пјеваче те четири између публике и говорника, односно извођача на сцени.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img