spot_img
spot_img

Usvojene izmjene zakona za rješenje statusa ljetnjih bašti u Brčkom

Published:

spot_img

Vlada Brčko distrikta BiH održala je 66. vanrednu sjednicu na kojoj je po hitnoj proceduri usvojila i proslijedila Skupštini na razmatranje Zakon o dopuni Zakona o javnoj imovini u Brčko distriktu BiH.

Dijana Glišić, direktorka Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, objasnila je da će se izmjenama zakona ubuduće, prema zahtjevu ugostitelja, direktno sa podnosiocem zahtjeva uz važeće lokacione uslove sklapati ugovor za korišćenje javne površine.

„U proteklom periodu na adresu Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, gradonačelnika i Skupštine pristigle su broje inicijative ugostitelja iz Brčkog koji su zahtijevali hitno rješenje statusa zakupa ljetnjih bašti, pošto je većina ljetnjih bašti u ovom periodu već u funkciji. Ovo je odgovor Vlade na rastuće interesovanje i problem koji postoji u praksi, stoga je zahtjev ugostitelja uvažen”, istakla je Dijana Glišić.

Na vanrednoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o broju đaka za upis u srednje škole Brčko distrikta BiH za školsku 2019/2020. godinu.

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje, rekao je da je odobreno 36 odjeljenja po 20 učenika što po školama znači – 6 odjeljenja u Gimnaziji, 9 odjeljenja u Ekonomskoj školi, 12 odjeljenja u Tehničkoj i 9 odjeljenja u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi.

„Nakon Tripartitnog savjeta koji su činili poslodavci, predstavnici zajednice i Odjeljenja za obrazovanje usaglašeni su stavovi i došlo je do izbora 34 različita zvanja, što je maksimalno moguće sprovesti na području distrikta Brčko. Učenici osnovnih škola će, nadam se, moći izabrati zvanje i u perspektivi aplicirati za razne poslove”, dodao je Osmanović.

Na osnovu prijedloga Odjeljenja za obrazovanje u nastavku 59. redovne sjednice usvojena je Odluka o troškovima sprovođenja postupka akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa registrovanih na području Brčko distrikta BiH. Osmanović je rekao da usvajanjem ove odluke konačno kreće postupak akreditacija visokoškolskih ustanova sa područja Brčkog.

Članovi Vlade usvojili su i prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade stručnom tijelu za kontrolu i nadzor nad sprovođenjem propisa za osposobljavanje kandidata za vozača motornih vozila i polaganje vozačkih ispita za učešće u radu van radnog vremena. Usvojene su i

Smjernice za izradu nacrta odluka o razvrstavanju radnih mjesta i kriterijuma za opis poslova radnih mjesta državnih službenika, namještenika i javnih službenika u organima javne uprave i kompetencija potrebnih za dato radno mjesto.

(nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img