spot_img
spot_img

Усвојен Закон о пчеларству Брчко дистрикта

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Влада Брчко дистрикта Босне и Херцеговине је на данашњој 30. редовној сједници усвојила Закон о пчеларству Брчко дистрикта БиХ с циљем заштите пчела и њене улоге у природи као и регулисања пчеларске дјелатности.

Шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Владе Брчко дистрикта БиХ Миленко Нинковић казао је да је доношење Закона започето још у претходној Влади.

„Почетком ове године ми смо усвојили план усвајања закона за ову годину. Одјељење је имало у плану три закона и ово је први који је комплетно завршен и данас усвојен. До сада та област није била законски регулисана, није постојао ниједан правилник, нити је био ранији Закон о пчеларству. Приликом израде Закона укључили смо и сва три удружења пчелара која активно дјелују на територији Дистрикта и уважили неке њихове приједлоге. Приједлог закона које је предложило Одјељење доживио је само мању исправку у члану 4, а остало је све остало као што је било и у приједлогу који су сви грађани и удружења могли видјети на званичном сајту Владе“, казао је Нинковић.

Према његовим ријечима након усвајања Владе, Закон о пчеларству иде у скупштинску процедуру и његово прво читање очекује се на наредној скупштинској сједници. Овим законом прописује се, поред осталог, држање и узгој пчела, начин и услови за постављање пчелињака, успостављање и вођење катастра пчелињих паша, здравствена заштита пчела, успостављање евиденције пчелара и пчелињака, област удруживања и организовања пчеларских организација и друга питања која су од значаја за област пчеларства на територији Брчко дистрикта БиХ.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img