Usvojen zaključak za poništenje javnog konkursa za zakup poljoprivrednog zemljišta

Vlada Brčko distrikta BiH na 60. redovnoj sjednici razmatrala je Informaciju o toku postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Brčko distrikta BiH i usvojila zaključak da gradonačelnik Brčko distrikta BiH, kao institucija koja upravlja javnom imovinom, pokrene postupak poništenja javnog konkursa za dodjelu u zakup poljoprivredog zemljišta.

Stav Vlade Brčko distrikta BiH je, kako je navedeno u zaključku, da se dosadašnji način dodjele poljoprivrednih zemljišta u zakup treba izmjeniti u smislu utvrđivanja nove politike u poljoprivredi te će se u tom kontekstu pristupiti razmatranju i analizi postojećih propisa u ovoj oblasti. Direktor Kancelarije za upravljanje javnom imovinom Dijana Glišić rekla je da je Kancelarija raspisala javni konkurs za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Brčko distrikta Bih putem usmenog javnog nadmetanja 19. 3. 2019. godine. Ona je dodala da je usmeno javno nadmetanje započelo 8. aprila i nastavljeno je svakog narednog radnog dana do danas. Objašnjavajući razloge za donošenje ovakvog zaključka, Glišićeva je istakla da je Vladin stav da dosadašnji način onemogućava pravičnu raspodjelu između krupnijih i sitnijih zakupaca te da cijena za zakup ne bi trebala biti za ovu vrstu imovine jedini kriterijum za raspolaganje i da pritom treba uzeti u obzir i okolnosti koje se tiču upravljanja poljoprivrednim domaćinstvima, prava na ostvarivanje podsticaja, sveobuhvatnu politiku upravljanja poljoprivrednim zemljištem u smislu omogućavanja zadržavanja sitnih proizvođača i olakšavanja ukupnog procesa.  

Prije otvaranja 60. sjednice Vlada je iscrpla dnevni red 59. sjednice na kojoj je usvojila Izvještaj o radu Inspektorata za period od 1.1. do 31. 12. 2018. godine. Članovi Vlade diskutovali su o pojavi zarazne bolesti u stadu ovaca na području distrikta Brčko u mjestu Palanka i dogovoreno je da se na posebnoj sjednici Kolegijuma detaljnije utvrdi metodologija rješavanja ovog problema. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i Prijedlog odluke o imenovanju kontakt lica za pružanje pomoći u projektu izrade strategije zaštite životne sredine BiH.  

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime