Usvojen rebalans budžeta Brčko distrikta: Sara, obdanište, privreda, nezaposleni, poljoprivreda…

Vlada Brčko distrikta BiH većinom glasova usvojila je danas rebalans Budžeta za 2020. godinu i uputila ga brčanskoj Skupštini na usvajanje uz zahtjev za održavanje vanredne sjednice u ponedjeljak 22. juna.

Ovo je nakon sjednice novinarima izjavio gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, koji je istakao da je uz rebalans Budžeta Vlada usvojila zahtjev da se održi rasprava o trošenju sredstava rezervi budžeta Brčko distrikta BiH, a koja su potrošena tokom pandemije izazvane virusom korona.

„Na osnovu rebalansa Budžeta koji je Vlada danas usvojila rebalansirano je oko 13,4 miliona konvertibilnih maraka. Ovim rebalansom obezbijeđena su sredstva za realizaciju Zakona o podršci privredi s ciljem očuvanja radnih mjesta za isplate za mjesece april i maj u iznosu od 3 miliona maraka. Ovim rebalansom obezbijeđeno je 1,5 miliona maraka nedostajućih sredstava za podsticaje u poljoprivredi za 2019. godinu. Još je obezbijeđen 1 milion za jednokratnu pomoć za lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje“, precizirao je gradonačelnik Milić.

On je podsjetio da će se o jednokratnoj pomoći u narednim danima voditi rasprava pošto je Vlada opredijeljena da se pomoć realizuje uz određene kriterijume.

Gradonačelnik Milić je rekao da su ovim rebalansom obezbijeđena nedostajuća sredstva za Javnu zdravstvenu ustanovu „Zdravstveni centar Brčko“ u skladu sa zakonskim propisima.

„Kako bismo akreditovali laboratoriju za testiranje na virus korona – COVID-19, izdvojili smo 100.000 maraka, čime ćemo omogućiti izdavanje sertifikata testiranim građanima koji će prelaziti međudržavne granice“, istakao je Milić.

On je podsjetio da je ovim rebalansom omogućeno infrastrukturno opremanje obdaništa na Ilićki i novo zapošljavanje potrebnog osoblja s ciljem da ovo obdanište bude u funkciji već od septembra ove godine kao i dio sredstava za izgradnju obdaništa u mjesnoj zajednici Broduša.

Usvojeni rebalans će po riječima gradonačelnika Milića imati i humanitarnu dimenziju budući da je izdvojeno 50.000 maraka za liječenje djevojčice Sare Maksimović.

Govoreći o podršci realizovanju pojedinih kapitalnih projekata Milić je rekao da su rebalansom obezbijeđena sredstva za nastavak sanacije, odnosno rekonstrukcije Zanatskog centra u Brčkom kao i za nastavak uređenja Bulevara mira.

„Pod pretpostavkom da će rebalans Budžeta dobiti podršku u Skupštini opredjeljenje Vlade je da se krene u pripremu novog rebalansa kako bi dio opravdanih zahtjeva pojedinih odjeljenja koji se nije našao u ovom rebalansu bio pripremljen za novo podešavanje Budžeta, koje očekujemo da će biti realizovano do avgusta“, najavio je gradonačelnik Milić.

Odgovarajući na novinarska pitanja gradonačelnik Milić je precizirao da će se pomoć privredi za očuvanje radnih mjesta za mjesece april i maj isplaćivati u skladu sa novousvojenim zakonskim propisom.

Milić je podsjetio da je od planirana 3 miliona za mart ostalo nepotrošeno 1,5 miliona maraka i ta će sredstva biti pridružena rebalansiranim sredstvima. Osim toga, naglasio je Milić, znatan broj subjekata počeo je da radi u maju i ta će činjenica svakako da se odrazi na visinu izdvajanja pomoći privrednim subjektima.

On je naglasio da će biti pripremljeni kriterijumi i programi na osnovu Zakona. Istovremeno je procijenjeno da su planirana sredstva dovoljna kako bi se odgovorilo na zahtjeve privrednika.

Gradonačelnik je govoreći o javnom prijevozu na području Brčkog podsjetio da je Štab za zaštitu i spasavanje donio odluku da javni prijevoz uz poštovanje svih preporuka krene 12. juna i o tome je obaviješten pružalac usluga.

„Nažalost javni prijevoz još nije počeo. Pružalac usluga tražio je sastanak s predstavnicima Vlade i do tog sastanka još nije došlo. Mi ćemo koliko danas zatražiti odgovor na pitanje koji su to stvarni razlozi da javni prijevoz još nije krenuo. Njegove obaveze proistekle su iz ugovora. Kršenje tog ugovora povlači i odgovornost, čega mora da bude svjestan i pružalac usluga“, rekao je gradonačelnik Milić

Inače nakon danas usvojenog rebalansa Budžet Brčko distrikta BiH iznosi oko 275.000.000 miliona maraka. Najveći dio novca koji je predmet današnjeg rebalansa i koji iznosi 6,5 miliona maraka predstavlja podršku MMF-a, 3 miliona je višak prihoda nad rashodima iz prethodne godine, a dio sredstava dolazi iz putarina.

 

 

 

 

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime