Usvojen Pravilnik za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na nastavku 18. redovne sjednice Prijedlog pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2017. godinu. Budžetom Brčko distrikta BiH za tekuću godinu za ove namjene izdvojeno je 8 525 000 KM.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Saša Tanić rekao je da je Odjeljenje zadržalo stav kao i prošle godine, gdje se garantuje isplata prvenstveno 80% sredstava, a ukoliko bude dodatnih sredstava i ostalih 20%, s obzirom da se broj zahtjeva za podsticaj ne može predvidjeti. On je napomenuo da bi pravilnik trebao da stupi na snagu već tokom sljedeće nedjelje, te da će Odjeljenje od 1. avgusta objaviti javni poziv koji će trajati 40 dana, a o čemu će poljoprivrednici biti naknadno informisani.

- Reklama -

“Svi poljoprivrednici koji žele da dobiju podsticaj moraju da podnesu zahtjev na vrijeme jer bez toga neće biti moguće isplatiti sredstva. Pravilnik je izmijenjen u odnosu na ranije godine, kada je riječ o tehničkim stvarima, s ciljem olakšavanja procesa prijave poljoprivrednika, a usklađene su i određene poljoprivredne kulture i proizvodnje na način da su izjednačene”, zaključio je Tanić.

Članovi Vlade usvojili su i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava sa pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2017. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove – Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, NVO i udruženjima građana.

Usvojen je i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava kapitalnih grantova u 2017. godini u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja kao i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava tekućih grantova u 2017. godini u ovom odjeljenju.

Usvojena je Odluka o davanju saglasnosti Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu za preduzimanje aktivnosti s ciljem uspostavljanja saradnje sa projektom integrisanog lokalnog razvoja; Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u radnu grupu na državnom nivou, a u vezi sa pripremom sektorskog planskog dokumenta za sektor transporta; Zaključak o davanju mišljenja na Nacrt note sporazuma u dijelu koji je u skladu sa projektom “Podsticaj za obnovljive izvore energije”; Prijedlog zaključka o izjašnjavanju Vlade o prijedlogu projekta “Informisano upravljanje mobilnosti radne snage u Jugoistočnoj Evropi” kao i odluke o usvajanju akcionih planova za otklanjanje nedostataka po izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH i Razvojno-garantnog fonda za 2016. godinu.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju Kancelarije za upravljanje javnom imovinom u vezi sa neizmirenim obavezama Uprave za indirektno oporezivanje BiH po osnovu Ugovora o zakupu poslovnog prostora na graničnom prelazu, Informaciju o zaključku Savjeta ministara BiH u vezi sa preporukom institucije ombudsmana za ljudska prava BiH kao i Izvještaj o radu Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH za 2016. godinu.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime