Usvojen Nacrt budžeta – Za plate bruto 74 miliona KM

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je, na sedmom vanrednom zasjedanju, Nacrt prijedloga budžeta Brčko distrikta BiH za 2017. godinu u iznosu od 192 miliona konvertibilnih maraka, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.

“Daleko od toga da je prijedlog budžeta idealan jer je urađen u roku od nepunih mjesec dana, otkako je kompletirana Vlada. S obzirom da su već uveliko probijeni rokovi za njegovo donošenje, cilj nam je bio da ovaj radni materijal bude upućen u skupštinsku proceduru što prije. Nadam se da će budžet biti usvojen najkasnije do kraja aprila. Predstoji nam još mnogo posla i ozbiljan rad na konačnom usaglašavanju kako bismo dobili budžet koji odgovara potrebama institucija i građana distrikta Brčko”, istakao je gradonačelnik Siniša Milić.

- Reklama -

Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić rekao je da je budžet uravnotežen kada su u pitanju prihodi i rashodi te da će zaključci, koji su takođe usvojeni na današnjoj sjednici Vlade, doprinijeti tome da se stvori pozitivna razlika za kapitalni budžet te dodao da postoji mnogo nerealnih zahtjeva odjeljenja i institucija.

Članovi Vlade su uz Nacrt prijedloga budžeta Brčko distrikta BiH za 2017. godinu usvojili i sljedeće zaključke, kao smjernice za dalji rad:

– zadužuju se Direkcija za finansije i sva odjeljenja i institucije Brčko distrikta BiH da analiziraju prihode za 2017. fiskalnu godinu

– izvršiti detaljnu analizu bruto plata i naknada tako što će se nepopunjene pozicije planiraju za četiri mjeseca

– utvrditi odstupanje u visini plata pojedinačno s ciljem njihovog eventualnog ujednačavanja

– neophodno je stvoriti zakonske pretpostavke za eventualno uvođenje minulog rada za zaposlene u organima uprave

– izvršiti analizu materijalnih troškova i utvrditi ih na nivou prosjeka za poslednje tri godine

– analizirati grantove.

Jedan od zaključaka tiče se i zahtjeva budžetskih korisnika za kapitalni budžet koji su kao takvi proslijeđeni Skupštini na razmatranje i usvajanje kao prioritet u finansiranju kapitalnih projekata.

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime