Usvojen Budžet Brčko distrikta za tekuću godinu

Budžet Distrikta za tekuću godinu, iznosi 232.348.523. konvertibile marke.

Navedeni iznos naznačen je u prvom članu Odluke o usvajanju budžeta  koju je izglasalo 19 prisuitnih zastupnika, na popodnevnom nastavku vanredne sjednice brčanskog Parlamenta.

- Reklama -

Ovakvom epilogu predhodio je gotovo trodnevni kontinuirani rad Skupštine, tokom kojeg je apsolvirano, odnosno prihvaćeno, više od 1.700. amandmana na budžet.

“Sam budžet ima dosta razvojnih komponenti. Više od 20 miliona maraka je izdvojeno u kapitalne projekte. Pojačana su izdvajanja i za poboljšanje situacije u zdravstvu Distrikta “ubrizgavanjem” tri milioma maraka. Za obrazovanje je izdvojen dodatni milion, za sanaciju deponije otpada takođe miliona maraka. Izdvajanja za podsticaje u razvoju privrede i poljoprivrede su ostala na višemilionskim iznosima, a vodili smo računa i o socijalnom aspektu budžeta, odnosno izdvanjanjima za najugroženije kategorije stanovništva”, rekao je gradonačelnik Siniša Milić.

Parlamentarna većina je, kroz dugotrajna  usaglašavanja, uspjela pronaći kompromis, mada se u jednom trenutku činilo da će  usvajanje budžeta biti prolongirano do sredine naredne sedmice.

“Najveća manjkavost budžeta je što je sačinjen po staroj metodologiji sa nedopustivo velikim brojem amandmana, no to ćemo, kroz izmjene zakona i obavezu usvajanja budžeta najkasnije do marta mjeseca, za tekuću godinu u buduće preduprijediti. Iako nas opozicija kritikuje, navodeći kako je budžet rasipnički, smatram da ovogišnji temeljni finansijski dokument nije ništa slabi od predhodnih, čak bih rekao da je i kvalitetniji. Naša obaveza je da u narednom priodu budžeti budu još kvalitetniji i to sačinjeni na programskim osnovama, a ne amandmanskim korekcijama, te budu usvojeni najkasnije do konca marta mjeseca”, naglasio je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Inače, ovogodišnji budžet Distrikta, biće operativan za petnaestak dana, odnosno od trenutka objave Odluke o usvajanju budžeta, u Službenom glasniku.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime