spot_img
spot_img

Уставни суд БиХ поништио пресуду Апелационог суда Брчко дистрикта

spot_img
spot_img
spot_img

Судије РС у Уставног суду БиХ, упркос закључцима НСРС, учествују у одлучивању Уставног суда БиХ и то без троје страних судија.

Уставни суд БиХ је ових дана послије одлуке о одузимању пољопривредног земљишта Републици Српској и одлуке о одузимању најскупљег и најатрактивнијег землишта и објеката од грађана Бања Лука, донио је још једну контраверзну одлуку и то без страних судија.

Наиме, Уставни суд БиХ је на сједници 19.02.2020. када је донио и одлуку о одузимању најскупљег најатрактивнијег земљишта од грађана Бањалуке и то без странаца одлучио и по апелацији РТРС поништавајући судску пресуду којом је доказано да је РТРС објавио, ради дискредитације, фалсификовани документ да је Младен Босић, тадашњи предсједник СДС, заједно са осталим, из тога времена, лидерима опозиције добио велике суме новца од Сорошеве фондације ‚Отворено друштво‘.

Фалсификовани документ се појавио у кампањи блаћења опозиционих лидера пред протесте опозиције у Бањалуци 2016.године.

Уставни суд БиХ је овом одлуком поништио одлуке редовних судских инстанци које су донијеле пресуду у складу са одредбама Закона о клевети.

Реагујући на пресуду Уставног суда, Босић у изјави БН-у каже да је и овим Уставни суд БиХ још једном изашао из своје надлежности и преузео улогу Врховног Суда БиХ који не постоји у Уставу БиХ.

“Умјесто да тумачи Устав, он је наставио да доноси политичке одлуке које или мјењају дејтонски поредак, или су у функцији појединих владајућих структура. Овог пута у доношењу одлуке нису учествовали стране судије, него по двоје судија из три конститутивна народа који очигледно немају никакве проблеме да се усагласе када је у питању доношење одлука које су по вољи једног од три лидера владајућих стрсанака у БиХ”, казао је Босић.

Он наглашава да је то зато што су те домаће судије политичке странке и поставиле на функцију на којима за свој рад никоме другом не одговарају.

“Пошто су у овој одлуци учествовала и двојица судија Уставног суда из Републике Српске предпостављам да им је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик објаснио да се одлука НСРС о недоношењу одлука у органима на нивоу БиХ не односи на њих, као што је то објаснио и представницима РС у ЦИК-у. Не знам на основу којег права Додик одређује на кога се одлука НСРС односи а на кога не, али је дефинитивно то потврда фарсе чији је он режисер”, казао је Босић.

Пресуду Апелационог суда Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине од 24. јануара 2018. године у предмету РТРС, Уставни суд је поступак вратио на поновно одлучивање.

 

 

 

 

 

(rtvbn.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img