Ustavni sud BiH poništio presudu Apelacionog suda Brčko distrikta

- Reklama -

Sudije RS u Ustavnog sudu BiH, uprkos zaključcima NSRS, učestvuju u odlučivanju Ustavnog suda BiH i to bez troje stranih sudija.

Ustavni sud BiH je ovih dana poslije odluke o oduzimanju poljoprivrednog zemljišta Republici Srpskoj i odluke o oduzimanju najskupljeg i najatraktivnijeg zemlišta i objekata od građana Banja Luka, donio je još jednu kontraverznu odluku i to bez stranih sudija.

- Reklama -

Naime, Ustavni sud BiH je na sjednici 19.02.2020. kada je donio i odluku o oduzimanju najskupljeg najatraktivnijeg zemljišta od građana Banjaluke i to bez stranaca odlučio i po apelaciji RTRS poništavajući sudsku presudu kojom je dokazano da je RTRS objavio, radi diskreditacije, falsifikovani dokument da je Mladen Bosić, tadašnji predsjednik SDS, zajedno sa ostalim, iz toga vremena, liderima opozicije dobio velike sume novca od Soroševe fondacije ‚Otvoreno društvo‘.

Falsifikovani dokument se pojavio u kampanji blaćenja opozicionih lidera pred proteste opozicije u Banjaluci 2016.godine.

Ustavni sud BiH je ovom odlukom poništio odluke redovnih sudskih instanci koje su donijele presudu u skladu sa odredbama Zakona o kleveti.

Reagujući na presudu Ustavnog suda, Bosić u izjavi BN-u kaže da je i ovim Ustavni sud BiH još jednom izašao iz svoje nadležnosti i preuzeo ulogu Vrhovnog Suda BiH koji ne postoji u Ustavu BiH.

“Umjesto da tumači Ustav, on je nastavio da donosi političke odluke koje ili mjenjaju dejtonski poredak, ili su u funkciji pojedinih vladajućih struktura. Ovog puta u donošenju odluke nisu učestvovali strane sudije, nego po dvoje sudija iz tri konstitutivna naroda koji očigledno nemaju nikakve probleme da se usaglase kada je u pitanju donošenje odluka koje su po volji jednog od tri lidera vladajućih strsanaka u BiH”, kazao je Bosić.

On naglašava da je to zato što su te domaće sudije političke stranke i postavile na funkciju na kojima za svoj rad nikome drugom ne odgovaraju.

“Pošto su u ovoj odluci učestvovala i dvojica sudija Ustavnog suda iz Republike Srpske predpostavljam da im je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik objasnio da se odluka NSRS o nedonošenju odluka u organima na nivou BiH ne odnosi na njih, kao što je to objasnio i predstavnicima RS u CIK-u. Ne znam na osnovu kojeg prava Dodik određuje na koga se odluka NSRS odnosi a na koga ne, ali je definitivno to potvrda farse čiji je on režiser”, kazao je Bosić.

Presudu Apelacionog suda Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine od 24. januara 2018. godine u predmetu RTRS, Ustavni sud je postupak vratio na ponovno odlučivanje.

 

 

 

 

 

(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime