spot_img
spot_img

Успјешно имплементиран пројекат “Млади у Бизнису”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Јуче је у просторијама Европског универзитета у Брчком одржана свечана додјела цертификата поводом завршетка имплементације пројекта „Млади у бизнису“ који је у претходном периоду имплементирало Удружење „Омладински покрет за преокрет“ а суфинансирала Влада Брчко дистрикта БиХ.

Ради се о пројекту који је спроводен у сарадњи са Заводом за запошљавање Брчко дистрикта а основни циљеви пројекта су повећање запослености и самозапошљавања младих до 35 година старости.

Обука се спроводила у просторијама Европског универзитета од 04.05.2021 године а учешће на обуци је узело око 15 учесника који су ослушали предавања на теме „Основе предузетништва И вођења пословних књига и израда успјешног бизнис плана“.

„Овим пројектом смо жељели стимулисати младе подузетне људе да крену размишљати о покретњу властитог бизниса, упознати их са Програмима самозапошљавања у привреди и пољопривреди али и другим програмима и субвенцијама Владе и других донатора гдје могу добити изузетно повољна или неповратна средства за покретање бизниса. Циљ предавања је био и да се учесницима пруже основна предузетничка, менаџерска знања и практична књиговодствена знања којима је пожељно овладати уколико желе покренути властити бизнис“, изјавила је предсједница Удружења и водитељ пројекта Алма Мехић.

Предавања на тему преудзетништва и вођења пословних књига одржао је доц. др Един Ајановић, менаџер, предузетник и доктор економских наука који је учесницима на поклон даровао своју књигу „Моћ иновација“ чији је аутор, као и практични приручник „Од идеје до бизниса“.

Радионице на тему израде успјешног бизнис плана водила је мр. сц. Амра Абаџић, шефица Пододјељења за привредни развој, спорт и културу у Влади Брчко дистрикта гдје је поред Програма самозапошљавања упознала учеснике и са другим повољним фондовима (YEP инкубатор пословних идеја), са субвенцијама Владе Брчко дистрикта и другим бенефитима које је могуће остварити регистрацијом и покретањем бизниса у Брчко дистрикту.

Током седмодневних предавања организатори су угостили и гостујуће предаваче те су учесници имали прилике да чују како је то изгледала узлазна путања у каријери Кенана Алибабића младог директора групације Темаx д.о.о са сједиштем у Орашју, фирме која поред БиХ послује у још 3 земље – Турској, САД-у и Белгији. Учесницима се својом инспиративном предузетничком причом обратио и Рамиз Бечић, власник највећег књиговодственог сервиса у Брчком.

„Према незваничним информацијама које смо добили већ је дошло до размјене контакта и CV-ја између поједних послодаваца и учесника обуке, док су два учесника на самом крају обуке изразила одлучност да покрену властити бизнис и већ припремају бизнис план за аплицирање на Програм самозапошљавања. За нас је то показатељ да је наш пројекат био успјешан и да смо успјели мотивисати и охрабрити учеснике, проширити њихова знања и предузетничке видике. Ово је и за нас подстрек да наставимо и даље са нашим активностима и пројектима овог типа“, ријечи су предсједнице Удружења Алме Мехић.

Одјељење за стручне и административне послове на челу са Недимом Хамзабеговић, који је био присутан на јучерашњем догађају са сарадницима, пружио је подршку чланицама Удружења и самом пројекту и охрабрио и сугерисао чланицама да припремају веће пројекте за Европске фонодове, у чему је Одјељење спремно да их подржи.

Јучерашњем догађају присустовао је и Адмир Галијатовић шеф Сектора за посредовање при запошљавању у Заводу за запошљавање Брчко дистрикта који је похвалио организацију пројекта.

Учесници нису крили своје задовољство због нових знања и корисних инофмрација које су понијели са обуке док су из Удружења најавили да ће задржати комуникацију са учесницима и наставити пратити резултате пројекта путем отворене маилинг групе заједно са предавачима која ће бити расположива за размјену информација и консултације.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img