spot_img
spot_img

Uspješna priča u našem gradu: Stanovi u Austriji, gradnja u Brčkom

spot_img
spot_img

Brčanska firma Module One tokom jučerašnjeg i današnjeg dana poslala je za Austriju do sada najveći kontigent modula proizvedenih u našem gradu.

Čak 26 modula, krenulo je za Wilhelmsburg, gradić smješten pedesetak kilometara od Beča. Time Module One kompletira četiri stambena objekta od oko 2.200 kvadratnih metara, a čitav proces izgradnje trajao je svega tri mjeseca.

Montaža na licu mjesta planirana je u četvrtak i petak, a kroz par dana stambene jedinice su spremne za useljaj.

Jedna od najvećih prednosti modularne gradnje upravo je to, kaže nam izvršni direktor Module One Dino Šačirović.

“95% radova završeno je u hali, ovdje u Brčkom. Preostalih 5% čine mjesta spajanja modula i ona se obrađuju nakon montaže, na licu mjesta. Dovoljo je par dana da se objekat stavi u upotrebu”, pojašnjava Šačirović

Nije ovo jedina prednost modularne gradnje.

Kraći rokovi izgradnje posljedica su mogućnosti da se paralelno izvode radovi na gradilištu sa radovima u proizvodnom pogonu. Ni vremenski uslovi nemaju uticaj, a postoji i mogućnost rada u tri smjene, te samim tim i mnogo veća produktivnost u odnosu na klasičnu gradnju. Tako je izgradnja modularnih objekata tri do četiri puta brža od one tradicionalne.

Ovaj tip izgradnje nudi i mnogo bolju organizaciju proizvodnje, sa mogućnošću rada po principima automobilske industruje, principu najsličnijem onom što je kod nas poznato kao pokretna traka. U proizvodni pogon ulaze materijali, a na drugoj strani izlaze gotovi moduli. Ono što se između ulaza i izlaza dešava, to je, naravno, najvažnije.

Rad u hali nudi maksimalnu kontrola kvaliteta, ali i troškova na svakom koraku, veća efikasnost radnika, te minimalan otpad kada su u pitanju materijali. Garantovan je i konstantan kvalitet, jer vremenski uslovi ne utiču na finoću radova, materijale, radnike.

I bezbjednost na radu mnogo je bolja, jer je okruženje potpuno kontrolisano, a gotov proizvod ima daleko višu energetsku učinkovitost.

Module One, inače, firma je koja postoji od oktobra mjeseca, a radi se o austrijsko-bosanskoj kompaniji. Vlasničku strukturu dioničarskog društva čine 37% HPPI Management GmbH iza koje stoji dr Haselsteiner, vlasnik firme Strabag. 37% čini grupa Module One Management GmbH iza koga stoji dr Calice, vlasnik firme Elk, najveće austrijske firme za proizvodnju montažnih kuća. Preostalih 26% vlasničke strukture čini gospodin Elvir Šehić, vlasnik Liberty Group.

Modularna gradnja je još uvijek jedna velika nepoznanica za bh. podnevlje. Većina ljudi ovaj tip izgradnje povezuje sa montažnim kućama i kontejnerima, ali dodirne tačke ovih oblasti gotovo da ne postoje.

“Montažne kuće su segmentna proizvodnja, gdje se pojedinčano proizvode zidovi, stropovi, podovi. Tokom modularne gradnje mi proizvodimo prostornu cjelinu u kojoj su urađene kompletne instalacije, sistem grijanja i hlađenja, sanitarije, a u našem konkrentnom slučaju i kuhinja sa ugradbenim elementima”, pojašnjava direktor ove brčanske firme.

A šta Module One planira u budućnosti?

“Kada je u pitanju budućnost – jasno je da imena koja sam pomenuo nisu došla na ove prostore da bi se zadovoljili proizvodnim kapacitetom koji sada imamo, a što je 1.000 metara kvadratnih mjesečno”, kaže Šačirović.

Objašnjava da je sredinom ove godine planirano proširenje proizvodnog kapaciteta.

“U planu je izgradnja proizvodne hale od 7.500 kvadratnih metara, gdje se iduće godine proizvodni kapaciteti firme planiraju povećati na 50.000 metara kvadratnih godišnje i zapošljavati između 500 i 600 radnika”, dodaje direktor Šačirović.

Valja reći i to da Module One trenutno zapošljava 120 radnika, a prosječna plata iznosi 1.650 KM. Za razliku od mnogih kompanija u Bosni i Hercegovini, kompletan iznos plate uplaćuje se na račune, i na istu se u punom iznosu obračunavaju i uplacuju doprinosi. Kvalitetne radnike, kaže direktor, traže uvijek, a nude uslove koji su itekako konkurentni.

Dok kamioni koji će kao specijalni transport biti ispraćeni put Austrije jedan po jedan čekaju svoje module, direktor Šačirović sa ponosom ističe još jednu bitnu činjenicu.

Ova Brčanska firma, naime, orijentisana je isključivo na izvoz. Sve proizvedeno ovdje izvozi se, za sada, na austrijsko tržište. Uskoro je u planu i proizvodnja za Njemačku.

Korak po korak, modul po modul, u Brčkom se grade objekti za Zapadnu Evropu.

 

 

 

 

(sponzorisana objava)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img