spot_img
spot_img

Ускоро реконструкција првог брчанског хотела и цинцарског гробља у Бијелој

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Први брчански хотел “Оријент” и цинцарско гробље у Босанској Бијелој су проглашени историјским споменицима, те је дошао ред на њихову реконструкцију како би се сачували од пропадања.

На очувању историјских грађевина и објеката који кроз вријеме остају да свједоче о прошлости изузетно је важно радити. У Брчком се пројекти на обнављању оваквих споменика одвијају, а више о томе рекла нам је референткиња за ова питања у Дистрикту Брчко.

“То је био први брчански хотел, звао се “Оријент”, нацрт за њега је радио архитект Хофман, изградња је почела 1879, врло брзо је окончана, а 1880. он је већ стављен у функцију. Прва његова намјена је било смјештање аустроугарских војника и пратеће просторије – кухиње, оставе, чак и просторија за производњу леда” рекла је Весна Шадић, стручна референткиња за објекте од културног значаја.

До 1992. године је овај објекат био Дом радничког синдиката, а сада је напокон вријеме да се озбиљно приступи његовом реновирању, будући да су прибављена сва рјешења и одобрења за грађење, те урађена потребна пројектна документација. Овдје је, додуше, извршена прва реконструкција 2000. године, али сада је у току друга фаза и поновно испитивање свих услова и стања грађевине.

“У овој, другој фази, смо приступили поновно претресању комплетног крова, у том смислу што смо замијенили сву оштећену конструкцију, поготово у овом дијелу окомито на Саву, који није био обухваћен у првом потезу, замијенили смо читав кровни покретач, вратили смо изворну варијанту покривања бибер цријепом, замијенили лимарију, оштећене стропове и дио пода изнад прве етаже који је окомито на Саву” рекла је Шадић.

Вриједност набројаних радова је око 80.000 марака, а радови су љетос успјешно завршени, те је недуго по њиховом окончању припремљен и тендер за наредну фазу. Процедура набавке у највећој мјери је већ окончана, те ће укључивати замјену столарије, а коштати око 30.000 конвертибилних марака.

“Ја очекујем, уколико зима не буде превише јака, јер ти радови се могу обављати и током зиме, да би се до прољећа могла окончати и та фаза. Колико сам информисана, постоји закључак Владе да се предвиде средства за наставак реконструкције тог објекта, свих његових дотрајалих дијелова, поготово фасаде и осталог дијела столарије.”

Још увијек је питање која ће бити намјена његових просторија. Засигурно ће се користити у сврхе граничног прелаза, али постоји идеја и да се ту одржавају поједине презентације или слични догађаји. Друга локација од амбијенталног значаја је гробље Цинцара у Бијелој.

“То представља један посебан облик споменика, гробље из периода када је на том подручју живио један народ којег више готово ту и нема, временом су иселили. Нама се повремено јављају потомци тих људи који живе ван и који траже да се тај споменик заштити од даљег пропадања.”

Чињеница је да стање овог гробља није нарушено људским дјеловањем, односно недјеловањем, него је једноставно данак дугог временског периода који је прошао од његовог настајања. Споменици су, стога, у прилично лошем стању

 

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img