Uskoro počinje deponovanje smeća van Distrikta

Ovih dana raspisan je javni poziv za obezbjeđivanje deponije za odvoz smeća iz Brčko Distrikta, nakon čega se očekuju ponude zainteresovanih ponuđača tipa regionalnih deponija iz okruženja. Firma za odvoz smeća sa najboljom ponudom biće odabrana za odvoz i deponovanje smeća van Distrikta.

Zoran Bulatović, šef Vladinog Odjela za komunalne poslove pojasnio je za Radio Brčko da okvirni sporazum kojim će se regulisati odvoz i deponovanje otpada van Brčko Distrikta iznosi četiri godine, vrijednost projekta je do 3,2 miliona KM bez PDV-a, a radi se o pretpostavljenoj količini od 80.000 tona otpada za četiri godine.

Kako bi se moglo pristupiti realizaciji ovog velikog projekta Vlada i Skupština prošle su godine donijele zaključak da se pristupi privremenom odvoženju otpada sa teritorije Brčko Distrikta. Prvi dio posla je tehnička priprema, nabavka specijalnih vozila za odvoz otpada i izgradnja pretovarne rampe.

Odvozom otpada van Brčkog prvo će se riješiti problem postojeće neuslovne deponije koja je blizu centra grada i zagađuje zrak, a stvoriće se preduslovi za sanaciju iste.

“Osim sredstava iz budžeta Brčko Distrikta za projekat odvoza i deponovanja otpada na deponiju van Distrikta, biće potrebe i za angažovanjem sredstava od donatora i finansijera tipa Evropske ili Svjetske banke. Finalna faza projekta bila bi izgradnja Centra za upravljanjem otpada na novoj lokaciji”, još je precizirao Bulatović.

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime