spot_img
spot_img

Ускоро информатизација здравственог система у Брчком: Крај шетања од шалтера до шалтера?

spot_img
spot_img

Јединствен информатички систем у којем пацијенти унутар ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“, неће морати своје налазе појединачно доносити љекарима, требао би заживјети током наредне године. С том намјером у приједлогу овогодишњег другог ребаланса буџета издвојено је милион марака.

„Када је ријеч о комплетном систему информатизације унутар здравственог система Дистрикта, Фонд здравственог осигурања је већ уложио дио новчаних средстава наше локалне заједнице у набавку хардвера те им тренутно недостаје софтверско рјешење. Исто тако ЈЗУ “Здравствени центар Брчко”, до сада је урадила неколико идејних пројеката почев од саме информатичке мреже. Оно што свакако желим похвалити јесте да је нови менаџмент ЈЗУ врло озбиљно приступио свим активностима на овом плану“, рекао је шеф Одјељења за здравство и остале брчанске Владе Сеад Шадић.

Неопходних милион марака за цијели пројекат већ је осигуран кроз предстојећи ребаланс буџета.

„Ми фактички добијамо назад милион марака које је Одјељење дало у времену пандемије за тада приоритетне активности“, истиче Шадић.

Информатизација ће бити финасирана у цијелости буџетским новцем, а приоритетни циљ јој је да се пацијентима скрати кретање са медицинском документацијом од шалтера до шалтера.

„Када све буде увезано, пацијент условно речено неће шетати од шалтера до шалтера, односно од доктора до доктора са својом документацијом, већ ће све бити информатизовано и видљиво у компјутеру љекара којем се пацијент обраћа јер ће на једном мјесту бити осигуран електронски приступ“, акцентирао је Шадић.

Иначе, кроз овај пројекат системски се скраћује и процес наплате извршене услуге и подиже њена транспарентност истовремено скраћујући вријеме које упосленици троше у овом сегменту. Паралелно са свим наведеним Одјељење за здравство уводи информатизацију и у сегмент вакцинације најмлађих.

„Активно радимо са УНИЦЕФОМ да би процес информатизације редовне вакцинације, од новорођенчета па до крајњег периода примања дјечије вакцине имали у дигиталном облику. На наш захтјев и молбу комплетан пројекат финасираће УНИЦЕФ, а требао би заживјети у првој половини наредне године“, истиче Шадић.

Кад је ријеч о систему опште информатизације и јединственог праћења медицинске документације свих пацијената и овај систем ће бити у функцији убрзо.

„У овом тренутку тешко је прецизирати хоће ли се то десити у првој или другој половини наредне године“, закључио је шеф Одјељења за здравство и остале услуге брчанске Владе, магистар Сеад Шадић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img