Uskoro informatizacija zdravstvenog sistema u Brčkom: Kraj šetanja od šaltera do šaltera?

Jedinstven informatički sistem u kojem pacijenti unutar JZU „Zdravstveni centar Brčko“, neće morati svoje nalaze pojedinačno donositi ljekarima, trebao bi zaživjeti tokom naredne godine. S tom namjerom u prijedlogu ovogodišnjeg drugog rebalansa budžeta izdvojeno je milion maraka.

„Kada je riječ o kompletnom sistemu informatizacije unutar zdravstvenog sistema Distrikta, Fond zdravstvenog osiguranja je već uložio dio novčanih sredstava naše lokalne zajednice u nabavku hardvera te im trenutno nedostaje softversko rješenje. Isto tako JZU “Zdravstveni centar Brčko”, do sada je uradila nekoliko idejnih projekata počev od same informatičke mreže. Ono što svakako želim pohvaliti jeste da je novi menadžment JZU vrlo ozbiljno pristupio svim aktivnostima na ovom planu“, rekao je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale brčanske Vlade Sead Šadić.

- Reklama -

Neophodnih milion maraka za cijeli projekat već je osiguran kroz predstojeći rebalans budžeta.

„Mi faktički dobijamo nazad milion maraka koje je Odjeljenje dalo u vremenu pandemije za tada prioritetne aktivnosti“, ističe Šadić.

Informatizacija će biti finasirana u cijelosti budžetskim novcem, a prioritetni cilj joj je da se pacijentima skrati kretanje sa medicinskom dokumentacijom od šaltera do šaltera.

„Kada sve bude uvezano, pacijent uslovno rečeno neće šetati od šaltera do šaltera, odnosno od doktora do doktora sa svojom dokumentacijom, već će sve biti informatizovano i vidljivo u kompjuteru ljekara kojem se pacijent obraća jer će na jednom mjestu biti osiguran elektronski pristup“, akcentirao je Šadić.

Inače, kroz ovaj projekat sistemski se skraćuje i proces naplate izvršene usluge i podiže njena transparentnost istovremeno skraćujući vrijeme koje uposlenici troše u ovom segmentu. Paralelno sa svim navedenim Odjeljenje za zdravstvo uvodi informatizaciju i u segment vakcinacije najmlađih.

„Aktivno radimo sa UNICEFOM da bi proces informatizacije redovne vakcinacije, od novorođenčeta pa do krajnjeg perioda primanja dječije vakcine imali u digitalnom obliku. Na naš zahtjev i molbu kompletan projekat finasiraće UNICEF, a trebao bi zaživjeti u prvoj polovini naredne godine“, ističe Šadić.

Kad je riječ o sistemu opšte informatizacije i jedinstvenog praćenja medicinske dokumentacije svih pacijenata i ovaj sistem će biti u funkciji ubrzo.

„U ovom trenutku teško je precizirati hoće li se to desiti u prvoj ili drugoj polovini naredne godine“, zaključio je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge brčanske Vlade, magistar Sead Šadić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime