spot_img

Uskoro formiranje Razvojne agencije Brčko distrikta

Published:

spot_img

Privredna komora Brčko Distrikta i Udruženje poslodavaca Brčko Distrikta danas su održali okrugli sto na temu “Da li Brčko Distriktu BiH treba privreda?”. Dovoreno je i formiranje Agencije za razvoj u Brčko Distriktu.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredu, rekao je da “u prethodnom periodu nije postojao Zakon o poslovnim zonama u Brčko Distriktu i to je bila kočnica da dolaze nova preduzeća ovdje, da se pokreću novi biznisi i da zapošljavamo nove ljude.”

“Za proteklih šest godina u privredi Brčko Distrikta direktno je investirano oko 60 miliona maraka kroz različite vrste subvencija”, precizirao je Gudeljević.

Nefair Pobrić, predsjednik Privredne komore Brčko Distrikta je naveo da je zatraženo je da se odblokira dugogodišnji zastoj između biznismena i privrednika i Vlade Brčko Distrikta, i da taj odnos bude što transparentniji i konkretniji.

Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko Distrikta je napomenuo da su usvojeni zaključci koji su izazovni. Jedan od zaključaka je “da se stvore adekvatniji uslovi za rad Ekonomsko socijalnog vijeća i da se uvažavaju odluke od strane Vlade i Skupštine Brčko Distrikta”.

Suljkanović je kazao da je donesen i zaključak da se radi na formiranju Razvojne agencije koja bi pravila sponu i pomogla prvenstveno malim privrednicima i novoformiranim poduzećima koja hoće da se otvaraju u Brčko Distriktu.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img