spot_img

Uskoro formiranje Ekonomsko-socijalnog savjeta Brčko distrikta

Published:

Zbog neusklađenosti Zakona o podsticajima u privredi kojim nije riješeno pitanje podnešenih zahtjeva po ranijem zakonu, danas je gradonačelnik Siniša Milić sa saradnicima primio rukovodstvo Udruženja poslodavaca distrikta Brčko gdje je dogovorena da se hitnom izmjenom ovog Zakona kroz prelazne odredbe reguliše pitanje tih zahtjeva.

“Zaključili smo takođe da se do kraja ovog mjeseca održi konstitutivna sjednica Ekonomsko- socijalnog savjeta distrikta Brčko na kojoj bi se dogovorili o metodologiji rada tog Savjeta gdje s moje strane postoji razumijevanje da sve ono što je od interesa za privredu treba da prođe usaglašavnje u Ekonomsko-socijalnom savjetu. Dogovoreno je i skoro održavanje Okruglog stola na kome bi se analizirala privredna situacija zarad otklanjanja svih prepreka koje sprečavaju dinamičniji privredni razvoj.Postoji obostrani interes da ovakvi kontakti budu što češći. Pitanje privrednog razvoja treba strateški riješiti, a ne ad hok potezima. Najbolja adresa za to su privrednici”, rekao je novinarima gradonačelnik Milić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Ševal Suljkanović rekao je da je pomenuti Zakon nanio štetu privrednicima do 300.000 maraka koji zbog ograničenog roka nisu podnijeli zahtjeve za privredne podsticaje.

“Nije u pitanju veliki novac već mi smatramo da je obaveza zakonodavca prije donošenja propisa da usaglasi stavove sa privrednicima. Nama je drago da je gradonačelnik iskazao dobru volju za kvaliteteniju saradnju sa poslovnom zajednicom. Nama je u interesu da se donose i efikasno primjenjuju zakono koji će stvoriti poslovnu klimu za privlačenje stranog kapitala, a istovremeno će ohrabriti i domaće investitore”, naglasio je Suljakanović.

On je iskazao uvjerenje da će Analiza privredne situacije u Brčkom koju priprema Odjeljenje za privredu, biti osnova za raspravu Okruglog stola.

“Vjerujem da će Okrugli sto rezultirati zaključcima kako da stvorimo privredni ambijent, odnosno da se prestane sa stalnim izmjenama zakona koji zbunjuju investitore. Imamo resurse za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i način kako da to materijalizujemo. Osnov su razgovori koje smo danas vodili što znači prijedlozi, uvažavanje kako u Vladi tako i u Skupštini. Naš cilj je da poslanicima ponovo predložimo stari Memorandum kao osnovu šta je to o čemu mi u privrednom pogledu treba da razmišljamo u Brčkom”, naglasio je Suljkanović.

Sastanku u Vijećnici još su prisustvovali zamjenik graonačelnika Anto Domić, šef Odjeljenja za privredu Pero Gudeljević, te Jelenko Ilić i Nefair Pobrić, članovi rukovodstva Udruženja poslodavaca.

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img