“Umiljata djevojka dok ne uđe u ring”: Zorka Stojanović iz Brčkog šampion u MMA

Zorka Stojanović (21) iz Brčkog višestruki je prvak države i svjetski šampion u MMA 2015. godine, a mnogobrojne kupove osvojila je još kao juniorka iako se takmičila u seniorskoj konkurenciji.

“Iza mene je osam profesionalnih mečeva u MMA. Borim se u dvije kategorije 52 i 56 kg, a za sve što sam postigla zahvalna sam mom treneru Borislavu Vujanoviću i Klubu borilačkih vještina Jedinstvo Brčko”, kaže Stojanovićeva.

Za MMA je opredijelilo odrastanje uz dva starija brata i potreba da, kako kaže, ostvari neka svoja prava. Student je druge godine Saobraćajnog fakulteta u Banjaluci ali nakon devet godina aktivnog treniranja i takmičarskih uspjeha vidi sebe kao profesionalnog MMA borca.

- Reklama -

“Potrebno je dosta odricanja. Sve sam podredila ovom sportu i na prvom mjestu su mi treninzi. Kada su u pitanju pripreme za takmičenja treniram svaki dan, ujutro i uveča i na osnovu toga planiram druge obaveze. Bazični treninzi su u Brčkom gdje sa trenerom Vujanovićem treniram kik boks i MMA. Na điju đicu idem u Bijeljinu, a rvanje treniram u Beogradu sa Crvenom zvezdom i trenerom Bokijem Gaćešom” pojašnjava Stojanovićeva.

Dodaje da je prije par godina jako mali broj djevojaka bio zastupljen u MMA ali da se u zadnje vrijeme sve više njih opredjeljuje za ovaj pomalo surovi sport.

“Od adrenalina se za vrijeme meča ne osjećaju nikakve povrede, tek poslije, kada tijelo počne da se hladi krene da boli. Imala sam dvije operacije na oba koljena ali evo oporavila sam se i nemam posljedica”, kaže Stojanovićeva koja se samo tri mjeseca nakon operacije vratila treninzima.

Trener Borislav Vujanović za Stojanovićevu ima samo riječi hvale.

“Zorka je došla ovdje sa 12 godina i moram biti iskren u početku je nisam ni primjećivao jer imam puno djece sa kojom radim ali ona se nametnula svojom voljom i radom”, kaže Vujanović.
Ističe da je na prvom mjestu jako pristojna i dobra djevojka koje niže uspjehe i rezultate ne samo u spotu nego i mimo toga.

“Ona studira, radi i trenira svakodnevno. Izuzetno je uporna i dobra djevojka koja je išla korak po korak i sada je već niz godina najbolja u državi. Ne postoji niko bolji od nje i imamo problem da nađemo protivnika jer neće niko sa njom da se bori” kaže Vujanović.

Izuzev nedjeljom kad je slobodna i subotom kada ima jedan trening, Zorka trenira dva puta dnevno, a ponekad se zna desiti i dan sa tri treninga. U prosjeku ima 12 treninga sedmično.

“Za ovaj način treniranja i rezultate koje je napravila potrebna je zaista nadljudska volja i rekao bih opsesija. Dok sa njom razgovarate ona je veoma umiljata djevojka ali kada uđe u ring i konopce ona se pretvori u borca i sportistu za šta je ovdje i treniramo”, kaže Vujanović.

Dodaje da iako to ljudima koji posmatraju izgleda drugačije MMA kao i svi drugi sportovi ima definisana pravila, a jedno od osnovnih je da se vodi računa o sigurnosti takmičara.

“Istina ima razlike, mi se udaramo. Ima čak i uzrečica koja kaže ostali se igraju me se tučemo ali ako se dovoljno pripremite fizički i psihički sve protekne kako treba”, kaže Vujanović.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime