spot_img
spot_img

Ulična akcija: Ne korupciji u zapošljavanju

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U okviru nastavka realizacije projekta ” NE korupciji u zapošljavanju u javnom sektoru u Brčko distriktu BiH” Udruženje građana “Demos” Brčko danas je održalo prvu uličnu akciju.

Tokom akcije volonteri su aktivno razgovarali s građanima, pružajući im informacije o različitim oblicima korupcije koji se mogu pojaviti prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, te na koji način i građani sami mogu doprinijeti u procesu prijavljivanja određenih koruptivnih djela. Dijelili su letke, majice i cegere kako bi dodatno skrenuli pažnju na važnost borbe protiv korupcije. Građani su svojom podrškom pokazali razumijevanje za problem i podržali napore udruženja u borbi protiv korupcije.

“Konstantno imamo upite i prijave na naš mail od strane građana i mislim da je to znak da je društvo u zadnjem stadijumu bolesti. Ukoliko jedna nevladina organizacija dobija veliki broj prijava od strane građana, a u isto vrijeme ti ljudi se ne obraćaju Policiji, Tužilaštvu i Kancelariji za prevenciju i borbu protiv korupcije, to znači da institucije nisu uradile svoj dio posla i da veće povjerenje građana imaju NVO sektori nego institucije, što nije u skladu sa zdravim društvom”, istakao je Božidar Jović koordinator projekta.

Iz udruženja ističu važnost aktivnosti poput uličnih akcija i razgovora s građanima o korupcji, budući da mnogi još uvijek osjećaju strah od prijavljivanja koruptivnih radnji u ovoj lokalnoj zajednici.

“Brčko distrikt je jedinica lokalne samouprave koja zbog samih svojih karakteristika koje su joj dodijeljene statusom Distrikta, ima mogućnost da se bavi korupcijom na tom nekom nivou koji je zaista poražavajući i vrijeđa svakog običnog građanina Brčko distrikta”, naglasio je Damjan Dundžić, asistent koordinatora projekta.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img