Ukop pasa lutalica i dalje čeka rješenje

Problem ukopa uginulih pasa lutalica još nije riješen, iako je prije dva mjeseca Vlada donijela odluku o izboru tri lokacije na području distrikta na kojima bi se ukopavale lutalice.

U Javnom komunalnom preduzeću kažu da su za odluku čuli, ali da nisu dobili zvanično obavještenje od Vlade, pa su im, tvrde, ruke i dalje vezane.

- Reklama -

“Kad budu lokacije gotove, ako se stave na uslugu, tad možemo raditi. A pripremamo vrlo brzo, program smo napravili da preuzmemo grant za spalionicu animalnog otpada i tu je dio rješenja. Za sada nema pomaka u operativnom dijelu“, kaže Mirsad Đapo, v. d. dikrektora JP „Komunlno Brčko“.

Predloženo je da ukopne jame budu u selima Brka, Donji Rahić i Dubravice, površine od po pet dunuma. Sve je još u administrativnoj proceduri, te zbog toga odluka Vlade još nije stigla do komunalnog preduzeća, poručuju iz Vlade.

„Kancelarija za upravljanje javnom imovinom provodi dalje procedure. U toku je identifikacija lokacija kroz zemljišne knjige. Tako da vjerujem da će vrlo brzo procedura biti okončana i da će javno preduzeće “Komunalno”, u čijoj je to nadležnosti, dobiti na upravljanje te lokacije“, kaže Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Vlada je iz budžeta izdvojila 100 hiljada maraka za brigu o 300 pasa u azilu. Tamo su kapaciteti odavno popunjeni, zbog čega “Komunalno” ne sklanja pse lutalice s ulice i ne eutanazira ih, jer je mjesta za smještanje leševa pasa sve manje i u za to namijenjoj hladnjači.

 

 

 

 

 

(atvbl.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime