Уколико најнижа плата у ФБиХ буде повећана на 1.000 КМ, мора и у Брчком - nula49.com
spot_img
spot_img

Уколико најнижа плата у ФБиХ буде повећана на 1.000 КМ, мора и у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Федерацији Босне и Херцеговине годинама се чека на повећање минималне плате, што је дугогодишњи захтјев Синдиката. Из власти најављују износ од 1.000 КМ, али није познато када би се то могло десити. У том случају, према актуелним законским прописима, минимална плата повећала би се и у Дистрикту Брчко.

Минимална плата у ФБиХ тренутно износи 596 КМ, што је уједно и најнижа плата у Европи. Према посљедњим законским измјенама, у Брчко дистрикту БиХ основица за обрачун плате не може бити нижа од најниже плате у енитетима. У РС-у тренутно износи 700 КМ.

“То је један износ који по статистици не задовољава пола потрошачке корпе само за храну. Сматрамо да то треба да се повећа и да коначно послодавци у реалном сектору схвате да раднику морају повећати плату, јер само то га задржава овдје на овим просторима”, каже Игор Бабић, предсједник Синдиката Брчко дистрикта БиХ.

“Ми јесмо за повећање свих плата, а самим тиме и минималне плате, уз неке предуслове. Треба растеретити привреду, радити системски, мијењати законе о доприносима, закон о порезу на лични доходак и закон о минималној плати”, поручује Милијан Мирковић, предсједник Удружења послодаваца Брчко дистрикта БиХ.

Уколико најнижа плата у ФБиХ буде повећана на 1.000 КМ, аутоматски би исто морали учинити и у Брчко дистрикту БиХ. Стога се из опозиције питају хоће ли то бити велико оптерећење за буџет ове локалне заједнице.

“Можемо закључити да је то повећање од око 40%, што би у принципу значило и повећање издатака за плате у оквиру буџета Дистрикта Брчко сигурно на нивоу од неких 40 милиона”, упозорава Елдад Мркаљевић, заступник СДА у Скупштини Брчко дистрикта БиХ.

“Не мислим да ће бити неко оптерећење, али ако буде неко енормно повећање и оптерећење, морамо пратити фискалну стабилност Брчко дистрикта БиХ и можда на неки начин промијенимо модел финансирања тих најнижих плата”, истиче градоначелник Брчко дистрикта БиХ Зијад Нишић, (СБиХ).

Повећање минималне плате у ФБиХ највјероватније се неће десити до краја ове године, мишљење је наших саговорника. Ту одлуку додатно одгађа и препорука ММФ-а да се због високе инфације ограничи раст плата.

 

 

(federalna.tv)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img