Ukinut policijski čas u Brčkom, ugostitelji mogu raditi do 23 časa, dozvoljena muzika uživo

Danas je održana 99. sjednica Kriznog štaba Brčko distrikta na kojoj su analizirani statistički podaci koji se tiču kretanja pandemije na području Distrikta Brčko.

Saopštio je ovo danas gradonačelnik Brčko distrikta i komandant Kriznog štaba Esed Kadrić. On je predstavio i ohrabrujuće statističke podatke.

- Reklama -

Naime, trenutno je u brčanskoj Bolnici smješteno 18 pacijenata koji su na bolničkom tretmanu. Broj pregledanih u trijažnoj i kovid ambulanti manji je od 50 soba za 24 sata. Danas je u Brčkom zaraženo 5 osoba. Do sada je vakcinisano 3.958 građana Brčko distrikta iz različitih kategorija.

Za vakcinaciju se do sada prijavilo 10.000 građana Brčko distrikta. Broj revakcinisanih je za sada 1.085.

“Na temelju svega ovoga, Krizni štab je razmatrao ovu, za sada veoma povoljnu, epidemiološku situaciju i statističke podatke, stoga smo se odlučili donijeti određene mjere, odnosno naredbe Kriznog štaba koje idu u smjeru dodatne relaksacije ili popuštanja do sada važećih mjera”, rekao je Kadrić.

“Tako da smo donijeli odluku da se ukida zabrana kretanja na području Brčko distrikta, odnosno policijski čas. Zatim, omogućili smo produžetak rada ugostiteljskih objekata do 23 časa. Zatim, dozvoljavaju se organizovana okupljanja sa muzikom uživo, di-džejevima i slično, uz poštivanje mjera tokom okupljanja. Dozvoljavaju se i rekreativne aktivnosti, kada se obavljaju u zatvorenom prostoru do 23 časa. Dozvoljava se i prisustvo gledalaca na tribinama prilikom održavanja sportskih susreta na otvorenom, uz poštivanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metar među posjetiocima, odnosno jedna osoba na 2,5 metra kvadratna”, saopštio je Kadrić.

Gradonačelnik je napomenuo i da se i dalje nalaže obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenim prostorima.

Takođe, donijeta je naredba da se ponovo stave u funkciju sve područne ambulante JZU, kako bi građani Distrikta imali lakši pristup zdravstvenim ustanovama.

Zadužuje se Inspektorat i Policija Brčko distrikta da pojačaju kontrolu poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje.

Kadrić je dodao i da će Štab sve vrijeme pratiti situaciju, te da će ukoliko bude pogoršanja epidemiološke situacije brzo reagovati sa nepopularnim, ali nužnim mjerama.

On je još jednom apelovao na sve građane Distrikta da pokažu maksimalnu odgovornost prema sebi i drugima kako se ne bismo doveli u situaciju da moramo ponovo pooštravati mjere.

“To bi bio najbolji lijek za sve nas – da budemo savjesni i odgovorni, kako bismo ovo sada stanje normalizacije zadržali ili vjerovatno nikada više ne dozvolili sebi da moramo posezati za mjerama koje ograničavaju kretanje ili bilo šta drugo”, istakao je Kadrić.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime