Ugrožena proizvodnja u Fabrici Tesla u Brčkom (VIDEO)

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi u kojoj je godinama onemogućena prerada olova i olovnih legura.

U isto vrijeme pritiscima raznih lobija i uticaju nekih političkih krugova u Savjetu ministara, dozvoljen je nelojalan izvoz ove strateške polusirovine, čime je Fabrika Tesla u Brčkom, jedina te vrste u BiH, skoro zaustavila preradu starih akumulatora.

- Reklama -

Tesla je 2007 i 2008.godine godišnje prerađivala 7.000 tona starih akumulatora. Plate oko 100 zaposlenih bile su solidne i redovne. Potom, nastaje agonija koja u ovom preduzeću traje već 10 godina!

Neka izvoznička preduzeća, potpomognuta raznim lobijima i uticajnim ministrima u Savjetu ministara BiH, već 10 godina sakupljaju otpadni olov u BiH i uz daleko veće cijene prodaju ga u Sloveniju i Hrvatsku. Takva cijena, kažu u Tesli, nije moguća u evropskim zemljama, jer guši domaću preradu.

Do haosa na tržištu olova u BiH, došlo je zbog nelojalnog izvoza u Sloveniju i Hrvatsku, potpomognutog nekim moćnicima iz Savjeta ministara, žale su u Tesli, u kojem je dovedena u pitanje egzistencija 50 radnika, i pet miliona maraka je manje u BiH od indirektnih poreza.

Svaka ozbiljnija zemlja zaštitila je domaću preradu ove strateške sirovine, a Savjetu ministara je od usvajanja Bazelske konvencije za zaštitu domaće prerade, do usvajanja Zakona prošlo punih 17 godina? Prošle godine je usvojen Zakon, a zadnja dozvola preduzeća koja nelojalno izvoze olovo istekla je prije dva mjeseca.

– Znači nema izvoza ni u Hravstku,ni u Slovenijuni u Srbiju, Tesli smo stvorili uslove da radi. Tesla treba da ponudi odgovarajuću cijenu i treba da imamo dovoljno otkupljivača, oni sabiraju otpad da ga ponude Tesli, poručio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Ako bi cijena dobavljača starog olova bila kao i ona koja u EU ne može biti veća od 32 odsto od cijene na svetskoj berzi, Tesla bi kažu mogla da zaposli još 90 radnika. Ako zakon i dalje bude mrtvo slovo na papiru, onda je katanac na ovoj fabrici zagarantovan.

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime