spot_img
spot_img

Уговори вриједни 17 милиона КМ: Све више јавних набавки е-аукцијом у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Проценат јавних набавки путем електронске аукције (е-аукције) у сталном је порасту и требало би ове године да достигне проценат од 80 одсто.

Срђан Блажић, шеф Одјељења за стручне и административне послове у Влади Брчко дистрикта, рекао је да овај облик јавних набавки уведен 2018. године према правилницима који су донесени на нивоу БиХ.

– Исте године 30 одсто поступака јавних набавки било је проведено на тај начин. У 2019. години били смо дужни да путем е-аукције проведемо 50 одсто набавки, а у припреми је измјена Правилника да се на овај начин у 2020. проведе 80 одсто поступака јавних набавки – рекао је Блажић.

Додао је да сматра да је електронска аукција добра, али да као и свако рјешење има одређене недостатке.

– Сигуран сам да ће новим приједлогом измјена и допуна Закона о јавним набавкама БиХ, који би требало да се нађе пред новим Савјетом министара, ти недостаци бити отклоњени и онда ћемо имати боља рјешења – истакао је Блажић.

У поступцима јавних набавки, у трећем кварталу прошле године, Влада Брчко дистрикта потписала је уговоре вриједне 16.800.000 КМ, што је за 4,5 милиона КМ више у односу на исти период 2018. године. Највећи дио јавних набавки, чак 95 одсто, проведено је путем отворених поступака, а уговори се углавном односе на капиталне пројекте Одјељења за јавне и комуналне послове.

Међу уговорима веће вриједности закљученим након набавке отвореним поступком је и трогодишњи уговор који је Одјељење за образовање закључило за превоза ученика.

– Било је 38 жалби, што је нешто више него претходних година. Од тога 23 жалбе се односе на поступке Одјељења за јавну безбједност, Канцеларије за управљање јавном имовином и технички пријем обилазнице за који се поступак приводи крају – истакао је Блажић.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img