spot_img
spot_img

Уговори о дјелу: Страначко запошљавање у Брчком коме се мора стати у крај

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У јавном сектору Брчко дистрикта годинама се проводи начин запошљавања којим се обесправљују и дискриминишу многи грађани. Раде, али им се не пружа могућност за стално запослење ако нису страначки активни, а некима чак ни то не помаже. Тако се, сматрају многи, ствара модерни робовласнички систем коме се мора стати у крај.

Бојан Бошковић радио је осам година у Дирекцији за финансије Брчко дистрикта, на почетку као приправник, а касније на основу уговора о привременим и повременим пословима, у народу општеприхваћеног као уговор о дјелу, на позицији која је већ 10 година упражњена. Имао је исте обавезе као стални запосленици, некада и веће, а плату 50 посто нижу – без пензијског и здравственог осигурања, права на боловање и с мање дана плаћеног годишњег одмора.

„Мој ангажман је трајао до краја прошле године, када ми је уговор прекинут уз образложење да нисам члан ниједне политичке партије. На њихову одлуку је можда утјецала и чињеница да сам покренуо тужбу пред Основним судом Брчко дистрикта, да видим да ли су ми нека права ускраћена“, каже Бојан.

Нашем саговорнику у рјешавању радног статуса није помогла ни чињеница што је особа с инвалидитетом. Али он је само један примјер односа према тзв. уговорцима у јавног сектору. Има и оних који горе пролазе: труднице с којима се раскида уговор, просвјетни радници који остају без примања током распуста, а многима уопште није плаћен годишњи одмор. Стоп незаконитом запошљавању – слоган је пројекта који се бави управо овом проблематиком.

„Влада Брчко дистрикта, по мени, незаконито склапа уговоре у складу с другим законима који нису из области радних односа, који у својој суштини не дефинишу односе, одговорност и обавезе како послодавца, тако и запосленог“, каже Божидар Јовић, предсједник Удружења Демос Брчко.

Они који раде на основу уговора о дјелу дискриминисани су у односу на стално запослене. Проблем је у законодавству, али и нераду надлежних институција које би требале да ријеше овај проблем. Из невладиног сектора поручују да ће наставити притисак с циљем рјешавања овог проблема.

„Све указује на то да се ради о једном облику политичке корупције и на неки начин, ако се томе не стане украј, ако сви заједно не промијенимо поглед ка будућности, мислим да нам се пише црно, ако уопште може црње“, наводи Дамјан Дунџић, координатор пројекта Удружења Демос.

Први човјек брчанске Скупштине Синиша Милић пружио је подршку наведеним активностима, али ипак сматра да се у овом случају не ради о незаконитом запошљавању.

„Ријеч је о нечему што је предвидио Закон о државној служби, али проблем је у томе што се тај Закон или та одредба Закона злоупотребљава. Дакле, нека оправдана потреба се претворила у нешто сасвим супротно“, каже Милић.

А то је страначко запошљавање, односно стварање, по многима, модерног робовласничког система. Томе треба стати украј, сагласни су и челни људи Дистрикта, па се тако у наредним мјесецима у скупштинској процедури очекује доношење измјена Закона о државној служби. Бит ће лакше уз појачан ангажман супервизора за Брчко Мицхаела Сцанлана, који је то детектирао као један од највећих проблема.

 

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img