Ugostitelji iz čitave BiH održali sastanak u Brčkom

Udruženje ugostitelja Brčko distrikta bilo je danas domaćin sastanka na kojem su sa kolegama u ovoj branši iz entiteta, razgovarali o trenutnim problemima u ugostiteljstvu i turizmu prouzrokovanim pandemijom, te načinima kako pomoći ovoj privrednoj grani i zaposlenima u njoj.

Ugostiteljstvo i turizam su dvije grane privrede koje su zbog posljedica koje je prouzrokovala pandemija korona virusa, ali i odluka nadležnih tijela u entitetima i Brčko distriktu, proteklih mjeseci pretrpjele najteže posljedice i dovele većinu poslodavaca u ovim djelatnostima na ivicu zatvaranja privrednih subjekata.

Nakon što su se proteklih mjeseci brčanski ugostitelji u više navrata obraćali Kriznom štabu i Vladi Brčko distrikta za pomoć u prevazilaženju ove veoma teške situacije, što po njima nije urodilo plodom, danas je u Brčkom održan sastanak predstavnika ugostitelja iz cijele BiH.

Na sastanku je zatraženo aktivnije uključivanje svih nivoa vlasti kako bi se sa konkretnim mjerama pomoglo da bruto plate radnika zaposlenih u ove dvije privredne grane budu subvencionisane, a pravna lica oslobođena raznih parafiskalnih nameta koji dodatno otežavaju njihov rad.

Predstavnici iz ove dvije branše su na sastanku u Brčkom donijeli zaključak da će od sada u svojim zahtjevima zajednički nastupati prema svim nivoima vlasti u BIH.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime