spot_img
spot_img

УГ Демос: Упућена иницијатива за измјену закона у области образовања

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Удружење грађана “Демос” Брчко дистрикт БиХ је у Омладинском центру Брчко организовало јавну трибину информисања јавности о пројекту СТОП незаконитом запошљавању у јавном сектору” са намјером анимирања грађана да се укључе у борбу против корупције.

Предавачи на јавној трибини су били Момир Дејановић, дугогодишњи активиста у борби против корупције и предсједник „Центра за хуману политику“ и Божидар Јовић, координатор пројекта и предсједник УГ „Демос“. Фокус јавне трибине је био на ангажовању радника по уговорима о привременим и повременим пословима у области образовања и иницијатива коју је УГ „Демос“ Брчко недавно упутило Влади Брчко дистрикта БиХ, Скупштини и свим релеванстним политичким субјектима у Брчком.

“У 2022. према подацима који су нам достављени, у јавној управи је ангажовано 290 лица, што представља пад у односу на 2020. годину, али и раст у односу на 2019. и претходне године. У Одјељењу за образовање запослено је 109 лица по уговору о привременим и повременим пословима, што је за 81 лице мање него у 2021. години. Овај број од 290 лица не укључује ангажоване у јавним предузећима и јавним установама. Наш циљ је укинути тренд партијског запошљавања по уговорима ван радног односа, смањити број лица запослених по таквим уговорима јер они треба да представљају изузетак у запошљавању, а не правило, како је сада случај, и омогућити основна радничка права онима који раде на таквим уговорима. “, рекао је Божидар Јовић, координатор пројекта.

Из овог удружења су скренули пажњу на дискриминацију којој су “уговорци” изложени, али и самог модалитета запошљавања „уговораца“ за коју оправдано сумњају да је школски примјер коруптивних активности, као и кршењу педагошких стандарда у случајевима када наставници раде хонорарно више од 12 часова седмично.

“Иницијатива за измену закона у области образовања има за циљ спријечавање запошљавања лица у области образовања која су у тренутку стицања дипломе завршила неакредитован факултет, онемогућавање наставницима да раде двије смјене и на тај начин девалвирају наставни процес, праведно запошљавање на начин да се формирају ранг листе на Заводу за запошљавање, и када школска година почне са мањком наставног кадра, што је аномалија у брчанском образовању годинама уназад, да посао добијете ви, а не неки члан странке који је јуче завршио факултет. Наставници који добију посао по уговору о привременим и повременим пословима морају имати иста права као и њихове радне колеге”, истакао је Дамјан Дунџић, асистент координатора пројекта.

У удружењу истичу да је подршку иницијативи и активностима УГ „Демос“ Брчко дао и супервизор за Брчко господин Џонатан Менути.

“На радној вечери коју смо имали са супервизором за Брчко господином Џонатаном Менутијем и упосленицима ОХР-а који су активно укључени у мониторинг јавних политика у Брчком, добили смо подршку за подношење иницијативе и активности које проводимо у локалној заједници, а које за циљ имају борбу против корупције. Ту првенствено мислим на теме које су нам у фокусу: процес јавних набавки ЦТ-а и МРИ јер је набавка магнетне резонанце поново пала због фаворизовања једног од понуђача, милионске донације удружењима и спортским колективима које сину законски дефинисане и по нашем тумачењу су кршење Закона о буџету Брчко дистрикта БиХ, као и страначко запошљавање по уговорима ван радног односа. Једно од рјешења су активности константног надзора рада органа јавне управе од стране цивилног сектора и пријављивање незаконитих радњи надлежним органима”, истакао је Јовић.

Пројектне активности у оквиру пројекта ће трајати до краја децембра, а у новембру је планирана и посљедња улична акција. Пројекат се реализује кроз програм „Подршка грађанима у борби против корупције“ који финансијски подржава USAID, а реализује ЦЦИ као главни имплементатор.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img