spot_img
spot_img

УГ Демос писало Влади: Не политизовати додјелу средстава по јавном позиву

spot_img
spot_img

Поводом посљедњег јавног позива Одјељења за привредни развој, спорт и културу Владе Брчко дистрикта, из УГ Демос Брчко данас су се отвореним писмом обратили Влади Брчко дистрикта, али и јавности.

“У посљедњих 15 дана смо имали више од 20 телефонских позива и разговора са људима из области спорта чији су клубови учествовали на посљедњем јавном позиву Одјељења за привредни развој, спорт и културу Владе Брчко дистрикта БиХ објављеном 20. 3. 2023., број предмета 39-000047/23, број акта 13-1153PG-0001/23. Након објављене прелиминарне листе пројеката који су добили подршку Комисије задужене за евалуацију истих, услиједило је јавно “негодовање оних који нису добили финансијску подршку из разних разлога, а разлози су таксативно наведени у прелиминарној листи”, стоји у отвореном писму.

“У јавном позиву је писало да незадовољни учесници јавног позива могу уложити жалбу уколико сматрају да су оштећени по било којем основу, што су многи и урадили, али коначну листу одобрених пројеката поменуто Одјељење није још увијек објавило”, кажу из удружења грађана Демос.

“Према незваничним информација које смо добили из више извора блиских Влади Брчко дистрикта БиХ, поједини политичари нису задовољни резултатима јавног позива и не желе да подрже рад раније поменуте Комисије чиме поново потврђују пораз правне државе у односу на страначке интересе. Подсјетићемо да је управо актуелна Влада подржала расписивање јавног позива и избор Комисије која ће процјењивати пројектне приједлоге. Уколико постоје незаконитости у раду поменуте Комисије, сумња на корупцију било којег облика, исти требају пријавити тврдње надлежним органима, аргументовати наводе и надгледати рад истражних органа који ће радити по пријави, а не блокирати даљи процес додјеле средстава и свјесно угрожавати опстанак спортских клубова и организација која се баве културом. Паралелно са тим процесом, у најкраћем року треба расписати нови јавни позив и пружити шансу организацијама и клубовима који нису добили средства да поново аплицирају и исправе недостатке уочене у првом јавном позиву. На тај начин ће се проблем успјешно ријешити, Вук ће бити сит, а Јагњад и Прасићи на броју”, додају у обраћању из брчанске невладине организације.

“Позивамо Владу Брчко дистрикта БиХ да не политизује додјелу средстава по јавном позиву и, у складу са принципима правне државе, ради на рјешавању нагомиланих проблема у спорту и култури Брчко дистрикта БиХ, упаприједи правне акте који ће прецизирати област додјеле средстава по јавним позива са посебним акцентом на право апликаната на допуну документације и организује семинаре из области пројектног менаџмента за чланове комисија како би што квалитетније процјењивали пристигле пројекте. Такође, апелујемо да се правилником уреди област додјеле донација јер су оне неопходне за развој спорта и културе у нашој заједници. Цивилни сектор је темељ развоја локалне заједнице у цјелини и зато вас молимо да заједнички градимо боље друштво”, закључује се у отвореном писму.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img