spot_img
spot_img

UG Demos Brčko: Preispitati odluku, dozvoliti “Trojku iz bloka”

spot_img
spot_img

Povodom zabrane javnog okupljanja koje je Policija Brčko distrikta BiH izrekla rješenjem upućenom Konzervativnom klubu Brčko, a u vezi organizacije sportske manifestacije humanitarnog karaktera „Trojka iz bloka“, izražavamo zabrinutost zbog tendecioznih razloga zabrane navedenih u obrazloženju rješenja i apelujemo da se ista preispitaju u najkraćem roku.

Kao redovni posjetioci ove i ostalih manifestacije u prethodnim godinama na Trgu mladih u Brčko distriktu, možemo da posvjedočimo ozbiljnošću, predanošću i profesionalizmom organizovanja manifestacije „Trojka iz bloka“ u kojoj svake godine učestvuju i prisustvuju desetine građana svih nacionalnosti, od najmlađih do najstarijih.

Zabrane mirnog okupljanja građana su direktan udar na temelje demokratije uspostavljene u Brčko distriktu BiH, slobodu govora i izražavanja, a posebno ako se ima u vidu da u konkretnom slučaju nije u pitanju protesni skup, nego sportska manifestacija humanitarnog karaktera.

Kao organizacija koja se aktivno bavi unaprijeđenjem demokratskih procesa u Brčkom i BiH, ljudskim i drugim pravima, korupcijom u javnom sektoru i sličnim temama, dajemo punu podršku Konzervativnom klubu Brčko u realizaciji manifestacije „Trojka iz bloka“ i pozivamo sve ostale nevladine organizacije iz Brčko distrikta BiH da im pruže podršku.

Ovdje je u pitanju Princip koji treba i mora ujediniti sve nevladine organizacije jer danas je zabranu okupljanja dobio Konzervativni klub, a sutra će bilo ko od nas.

Ukoliko Policija BD smatra da nema kapacitete za obezbijeđivanje skupa oko 250 ljudi od kojih je barem 1/3 djece i mladih školskog uzrasta, onda smatramo da bi šef nadležnog sektora trebao podnijeti ostavku na funkciju i prepustiti sektor nekome ko zna da radi taj posao. Iskreno se nadamo i vjerujemo da će manifestacija biti održana, a kolegijum Policije BD ponovo razmotriti ovaj slučaj i promijeniti svoju, u najmanju ruku, diskutabilanu odluku.

Predsjednik UG „Demos“ Brčko distrikt BiH,
Božidar Jović

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img