spot_img
spot_img

УГ Демос Брчко: „И све по Закону, ту су параграфи, па заграби…“

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Саопштењем за јавност данас су се огласили из брчанског УГ “Демос”.

Саопштење у коме се поставља питање грантова, донација и средстава невладиним организацијама генерално, преносимо у цјелости, без измјена:

Доста се причало и писало уназад неколико година у вези додјеле и утрошка финансијских средстава невладиним организацијама у Брчко дистрикту БиХ. И овај текст се односи на ту проблематику.

Знамо из многих примјера које смо осјетили на сопственој кожи да право и правда често не станују у истој кући, како у Брчком, тако и у осталим локалним заједницама у БиХ. Недавно се у Брчком поново појавио ђаво/шејтан/враг из блиске прошлости који је посегнуо за 1 450 000 КМ из буџета који припада свима нама, из нашег џепа, нашег новца! И планира још 1 000 000 КМ кроз данашњи ребаланс буџета! Понадали смо се прије годину дана да је исти нестао бестрага и да ће коруптивни криминал дијељења нашег новца подобним удружењима, спортским клубовима, мјесним заједницама и вјерским заједницама напокон престати, но политичари су се поново досјетили и ископали „рупу“ у Закону о извршењу буџета за 2022. у којем је дефинисан појам ДОНАЦИЈА! Дакле, раније су новац НВО сектору дијелили лично посланици путем страначких амандмана, а сада ће „фирму“ пребацити на Владу Брчко дистрикта БиХ која ће дефинисати критеријуме по свом нахођењу и на основу њих дијелити новац свих нас. Тај незахвалан посао треба обавити трочлана Комисија која ће поступати по утврђеним критеријумима дефинисаним Одлуком Владе Брчко дистрикта БиХ. Сад ће се неко питати шта је ту спорно; има јавни позив, имају критеријуми, има Комисија, а има и дефинисан појам ДОНАЦИЈА у Закону о извршењу буџета за 2022. годину?

Спорно 1: Термин „донација“ непрофитној организацији је дефинисан у Закону о буџету из 2019. и спомиње се у члану 2 (Дефиниције) став (в) „дата донација је текући расход или капитални издатак средстава из буџета који буџетски корисник даје непрофитној организацији, односно грађанину или домаћинству с циљем помоћи уколико је то предвиђено посебним прописом, односно одлуком Владе Брчко дистрикта Босне и Херцеговине.“ Донација је, иначе, синоним за грант јер је онај ко дијели донације донатор. Небитно да ли је у питању новац или бубрег.

У јавном позиву број 13-000462/22 од 14.03.2022. у преамбули пише „На основу члана 59. Закона о буџету Брчко дистрикта БиХ („Службени гласник Брчко дистрикта БиХ“, број 34/19)“ који каже:

Члан 59
(Јавни позив за финансирање и суфинансирање програма и пројеката од јавног интереса)
(1) Буџетски корисник додјељује средства за финансирање и суфинансирање програма и пројеката од јавног интереса на основу расписаног јавног позива.

У преамбули видимо позивање на акт који се бави програмима и пројектима, а не донацијама. Свако позивање на поменути члан Закона о буџету у оваквим и сличним ситуацијама значи да се морају поштовати одредбе Закона о буџету почев од члана 57 до члана 64 у којима су јасно прописане процедуре, обрасце, права, обавезе и ограничења која овим јавним позивом нису дефинисана. Дакле, овај јавни позив је правно ништаван.

Спорно 2: При предаји документације на Јавни позив за донације непрофитним организацијама из области спорта и културе из марта 2022. године није било потребно доставити план утрошка средстава. Дакле, некоме ћете дати 50 000 КМ нашег новца, а тај ће их потрошити како жели! Без икаквог плана расхода! Једини филтер за трошање средстава добијених донацијом је морал… Или бар оно што је од њега остало. Значи није потребно доставити: биланс стања и успјеха који доказује да је организација/клуб способан да настави рад кроз финанцирање овог типа, није потребно приложити план утрошка средстава, нити је дефинисано правдање буџета које би организације/клубови добиле, осим изјавом, да је новац утрошен у сврху клуба-програма донације. Што заиста може бити било шта, од куповине некретнине „у сврху функционисања клуба“ до опремања исте и сл. Сложићете се на нама да то вријеђа здрав разум сваког иоле умног становника наше локалне заједнице. Сваки озбиљан клуб зна колико му новаца треба за трошкове такмичења, а играчи се свакако не могу финансирати из буџета Брчко Дистрикта јер су они професионални спортисти.
Спорно 3: Уколико неко удружење добије новац путем донације, оно неће имати препреку да тим новцем плаћа дугове које је имало, што је супротно логици управљања финансијама у пројектном менаџменту. Ниједан донатор на свијету не даје новац кориснику којим се финансирају дуговања која је корисник направио.
Спорно 4: Првобитна идеја заговарана од ОХР-а је била да се путем пројектних приједлога и програма финансира цијели НВО сектор. То је била добра идеја и ова област је добро законски дефинисана. За оцјену одличан, потребно је мало измијенити правне акте и прилагодити их потребама организација. Међутим, одједном су у први план избиле ДОНАЦИЈЕ чија је законска област потпуно неуређена и самим тим оставља простор за манипулације, што представља два корака назад наспрам једног напријед који је направљен прошле године. Лично сумњам у законитост овакве додјеле средстава.
Спорно 5: Средства намјењена невладиним орагнизацијама су значајно мања од када је уведен ред у ову област са тенденцијом даљег смањивања средстава који ће се дијелити путем пројекних приједлога и програма који су једини прецизно законски дефинисани. Оправдано сумњам да корупирани политичари желе користити ДОНАЦИЈЕ као средство утицаја, куповине гласова на предстојећим изборима и фаворизовања блиских НВО. Имамо информације да ће додјељивање средстава путем донација постати пракса, а да ће средства која се буду дијелила путем јавних позива за пројекте и програме од јавног интереса бити све мања и мања. Наравно, уколико им тумачи закона то дозволе.

Које је рјешење овог проблема?

По нашем мишљење, додјела донација цивилном сектору од стране Владе Брчко дистрикта БиХ није у складу са Законом о буџету из 2019, и очекујем од надлежних органа да се под пуном материјалном одговорношћу изјасне на ову тему. Средства невладиним организацијама од стране Владе се само и једино могу дијелити кроз Поглавље 6 Закона о буџету и никако другачије!
За трајно рјешавање проблема давања донација без јасних критеријума, предлажемо допуну Закона у буџету Брчко дистрикта и то додавање члана 64 А који ће гласити:
„Осим на основу овог поглавља, удружења грађана не могу остварити право на добијање неповратних средстава од стране било којег буџетског корисника на било који начин, са изузетком додјеле донација Градоначелника и Скупштине Брчко дистрикта БиХ“. Наравно, и средства која дају Градоначелник и Скупштина требају бити законски лимитирана по пројекту како се не би дешавале злоупотребе.

На тај начин би се сви будући Закони о извршењу буџета доносили у складу са овом одредбом, те бисмо увели ред у буџетско финансирање цивилног сектора.

У овој причи има још један блатњави пар опанака јер је очигледно неко газио по каљуги, а у питању је могућност аплицирања невладиних организација на јавне позиве која нису оправдале добијена средства од буџетских корисника уназад 5 година. Прво ми је ненормално да нису покренуте тужбе против организација које нису оправдале средства јер ће вас тужити ако нисте платили РТВ таксу од 7,50 КМ, искључиће вам струју ако имате 20 КМ дуга или нећете моћи регистривати ауто ако негдје у БиХ нисте платили паркинг! Сада ти исти који нису оправдали средства поново могу да троше нова, и умјесто да буду кажњени, они бивају награђени. Заговараћемо проналажење криваца у надлежним Одјељењима Владе Брчко дистрикта БиХ преко којих су додјељивани грантови и овдје има елемената злоупотребе службеног положаја, а можда и кривичне одговорности. Искрено се надам ретроактивној финансијској провјери утрошка средстава сваког додјељеног гранта преко 5 000КМ и санкционисање оних који су кршили прописе приликом правдања средстава.

Позивамо невладине организације и грађане да заједно градимо бољи Брчко дистрикт БиХ са нултом стопом толеранције на корупцију! Јавите нам се, подијелите нам ваше искуство и будите активни учесници овог процеса.

УГ „Демос“ Брчко дистрикт БиХ

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img