Udruženje Dijabetičara potpisalo memorandum o saradnji sa FZO Brčko distrikta BiH

Nizom aktivnosti Udruženje dijabetičara Brčko distrikta obilježilo Svjetski dan dijabetesa.

Završna manifestacija, održana proteklog petka u gradskom Omladinskom centru, bila je prilika i da predstavnici pacijentskog udruženja koje postoji duže od 16 godina, potpišu i memorandum o saradnji sa direktorom Fonda Zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH gospodinom Miodragom Todorovićem, te da zainteresovanim prezentuju, šta je to šećerna bolest, načini prevencije i moguće komplikacije ove bolesti koja obuhvata deset odsto stanovnika Distrikta svih životnih dobi.

„Organizovali smo javnu tribinu za sve građane Brčko distrikta pod nazivom „Diabetes mellitus i komplikacije“. Predavači su na naše veliko zadovoljstvo bili endokrinolog prim. dr Mirjana Todorović, kardiolog prim.dr Admir Alagić, porodični doktor prim.dr Maksida Jašarević kao i oftamolog prim. dr Gordana Kisić, koji su govorili o prevenciji i komplikacijama koje prate dijabetes. Pored toga takođe smo upriličili i potpisivanje memoranduma o saradnji sa FZO što je jedna velika i značajna stvar za naše udruženje, u svoje lično ime i u ime članova udruženja se zahvaljujem FZO na podršci i razumijevanju“.

Predsjednik Udruženja Dijabetičara Brčko distrikta BiH, Đorđe Vuković takođe je najavio i projekat Škola Dijabetesa koga će takođe za sve zainteresovane građene Distrikta, voditi stručno medicinsko osoblje te certifikovani predavači.

Potpisivanje sporazuma sa Fondom veliki je iskorak ali i samo razumjevanje za pomenutu kategoriju pacijenata naglasio je i direktor brčanskog Fonda.

„Ovo večeras je samo jedna u nizu aktivnosti koje sprovodimo u saradnji sa Udruženjem Dijabetičara. Ono na šta sam jako ponosan, jeste činjenica da smo za narednu godinu dogovorili sa šefom resornog Odjeljenja da izdvajanja za ovu populaciju, budu barem duplo veća. Takođe, mi smo ovde da i sami naučimo kako pomoći i razumjeti oboljele od dijabetesa. Edukacija je nešto što treba da predhodi prevenciji i to je ono na čemu će Fond partnerski da radi sa predstavnicima Dijabetičara“ istakao je Miodrag Todorović Disrektor FZO Brčko distrikta BiH.

Da je prevencija najvažnija saglasana je i doktorka Mirjana Todorović koja od samog nastanka Udruženja usko sarađuje sa pacijentima. Todorovićeva je istakla da je nakon prevencije, naravno važna i dijagnostika kao preduslov za kvalitetno liječenje svakog pojedinca.

„Posebno bi pohvalila projekat Škola dijabetesa našeg predsjednika Đorđa Vukovića, kog smo svi podržali i ja kao ljekar smatram da je ovakav projekat od izuzetnog značaja za svakog pojedinca, bez obzira da li on imao šečer ili neko od njegovih članova porodice. Osvjestiti svakog pojedinca i opet ponavljam raditi na prevenciji i edukaciji je u globalnom smislu zaista velika stvar i ja sam tu da svojim znanjem i radom dam svoj doprinos kako radu udruženja tako i svim ljudima koji su zainteresovani i žele da nauče i znaju više“, kazala je Todorović.

„Projekat „Škola dijabetesa“ je namijenjen svim građanima distrikta koji žele da nauče više o samoj prevenciji Šećerne bolesti, oboljelima kako voditi zdrav život sa dijabetesom i izbjeći ili odgoditi sve moguće komplikacije koje ova bolest nosi.

Škola je zamišljenja u vidu teorijskih i praktičnih radionica gdje će teme biti prilagođene grupama.

Prijave se mogu izvršiti svaki radni dan od 07 do 14 časova u Prostorijama udruženja (koje se nalaze ul. R.Dž.Čauševića 30 – naselje Kolobara). „ istakao je Vuković.

 

 

 

(Željko Lazarević/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime