spot_img
spot_img

Удружење Дијабетичара потписало меморандум о сарадњи са ФЗО Брчко дистрикта БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Низом активности Удружење дијабетичара Брчко дистрикта обиљежило Свјетски дан дијабетеса.

Завршна манифестација, одржана протеклог петка у градском Омладинском центру, била је прилика и да представници пацијентског удружења које постоји дуже од 16 година, потпишу и меморандум о сарадњи са директором Фонда Здравственог осигурања Брчко дистрикта БиХ господином Миодрагом Тодоровићем, те да заинтересованим презентују, шта је то шећерна болест, начини превенције и могуће компликације ове болести која обухвата десет одсто становника Дистрикта свих животних доби.

„Организовали смо јавну трибину за све грађане Брчко дистрикта под називом „Диабетес меллитус и компликације“. Предавачи су на наше велико задовољство били ендокринолог прим. др Мирјана Тодоровић, кардиолог прим.др Адмир Алагић, породични доктор прим.др Максида Јашаревић као и офтамолог прим. др Гордана Кисић, који су говорили о превенцији и компликацијама које прате дијабетес. Поред тога такође смо уприличили и потписивање меморандума о сарадњи са ФЗО што је једна велика и значајна ствар за наше удружење, у своје лично име и у име чланова удружења се захваљујем ФЗО на подршци и разумијевању“.

Предсједник Удружења Дијабетичара Брчко дистрикта БиХ, Ђорђе Вуковић такође је најавио и пројекат Школа Дијабетеса кога ће такође за све заинтересоване грађене Дистрикта, водити стручно медицинско особље те цертификовани предавачи.

Потписивање споразума са Фондом велики је искорак али и само разумјевање за поменуту категорију пацијената нагласио је и директор брчанског Фонда.

„Ово вечерас је само једна у низу активности које спроводимо у сарадњи са Удружењем Дијабетичара. Оно на шта сам јако поносан, јесте чињеница да смо за наредну годину договорили са шефом ресорног Одјељења да издвајања за ову популацију, буду барем дупло већа. Такође, ми смо овде да и сами научимо како помоћи и разумјети обољеле од дијабетеса. Едукација је нешто што треба да предходи превенцији и то је оно на чему ће Фонд партнерски да ради са представницима Дијабетичара“ истакао је Миодраг Тодоровић Дисректор ФЗО Брчко дистрикта БиХ.

Да је превенција најважнија сагласана је и докторка Мирјана Тодоровић која од самог настанка Удружења уско сарађује са пацијентима. Тодоровићева је истакла да је након превенције, наравно важна и дијагностика као предуслов за квалитетно лијечење сваког појединца.

„Посебно би похвалила пројекат Школа дијабетеса нашег предсједника Ђорђа Вуковића, ког смо сви подржали и ја као љекар сматрам да је овакав пројекат од изузетног значаја за сваког појединца, без обзира да ли он имао шечер или неко од његових чланова породице. Освјестити сваког појединца и опет понављам радити на превенцији и едукацији је у глобалном смислу заиста велика ствар и ја сам ту да својим знањем и радом дам свој допринос како раду удружења тако и свим људима који су заинтересовани и желе да науче и знају више“, казала је Тодоровић.

„Пројекат „Школа дијабетеса“ је намијењен свим грађанима дистрикта који желе да науче више о самој превенцији Шећерне болести, обољелима како водити здрав живот са дијабетесом и избјећи или одгодити све могуће компликације које ова болест носи.

Школа је замишљења у виду теоријских и практичних радионица гдје ће теме бити прилагођене групама.

Пријаве се могу извршити сваки радни дан од 07 до 14 часова у Просторијама удружења (које се налазе ул. Р.Дж.Чаушевића 30 – насеље Колобара). „ истакао је Вуковић.

 

 

 

(Željko Lazarević/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img