spot_img
spot_img

Učenici traže uvođenje Javnog registra pedofila

spot_img
spot_img

Mi, učenici šestog odjeljenja trećeg razreda JU Poljoprivredno – medicinske škole Brčko, smjer medicinski tehničar, odlučili smo obraditi temu pod nazivom “Sigurno dijete” u sklopu projekta “Građanin” u okviru predmeta demokratije.

Naša tema bazirana je na pojmu i problemu pedofilije u našoj zajednici. Pedofilija predstavlja nastranost, tj. seksualnu sklonost prema djeci istog ili suprotnog pola. Pedofil je osoba koja svoj seksualni nagon usmjerava isključivo ili pretežno prema djeci koja još nisu ušla u pubertet. Zanimljivo je da psihijatrijski stručnjaci postavljaju granicu na trinaestoj godini života, te su i u našem zakonodavstvu strožije kazne ako dijete nije navršilo četrnaest godina, dok je, zakonski, pedofilija definisana petnaestom godinom života.

Smatramo da je ovo tema o kojoj se u našem gradu ne govori dovoljno, iako smo i sami svjesni činjenice da i bez obzira na nevelik broj prijava, ovaj problem postoji.

Stoga, odlučili smo informisati građane i javnost o samom pojmu pedofilije kako bi zaštili djecu našeg grada. U okviru, do sada, sprovedenih aktivnosti organozovali smo podjelu brošura o našem radu na projektu. Takođe, obavili smo razgovor sa nadležnim organima.

U razgovoru saznali smo da je bilo prijava protiv osoba koje bi se mogle dovesti u vezu sa pedofilijom i da je konkretno bilo prijava o seksualnom uznemiravanju djece. Zavisno od toga da li se prijava tretira kao prekršaj ili počinjenje krivičnog djela, izvršilac dobija novčanu ili zatvorsku kaznu.

Mi smatramo da su kazne preblage za ovo počinjeno krivično djelo, te se stoga zalažemo za uvođenje Javnog registra pedofila po uzoru na zemlje u okruženju. Identitet evidentirane osobe bio bi dostupan u slučajevima propisanim zakonom, uz potpunu zaštitu ljudskih prava.

Do sada smo već organizovali i potpisivanje peticije za uvođenje Javnog registra i svoj potpis su dali svi oni čiju podršku imamo. U okviru provođenja aktivnosti, takođe planiramo edukovati roditelje i djecu kako bi naš grad učinili sigurnijim i našoj djeci obezbjedili sigurnu igru i djetinjstvo.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img