Učenici drugog razreda u G. Skakavi uskoro dobijaju učiteljicu

Roditelji učenika drugog razreda područne škole u Gornjoj Skakavi razgovarali su danas o problemu zamjene nastavnika razredne nastave u toj školi sa predstavnicima Skupštine i Vlade Brčko distrikta, te regionalne kancelarije OESS-a. Postignut je dogovor da će njihova djeca u kratkom roku dobiti učiteljicu sa stalnim zaposlenjem.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta, Esed Kadrić, na ovom sastanku se složio kako nije dobro da se učenicima nižih razreda osnovne škole često minjenaju nastavnici, kao što je to bio slučaj kod učenika u Gornjoj Skakavi, s obzirom da su oni u dobi kada upijaju osnovna znanja i više se vežu za predavače.

- Reklama -

“To nema veze sa onim da li je nastavnik Bošnjak, Srbin ili Hrvat, već je problem da u kontinuitetu od prvog do petog razreda ih vodi jedan nastavnik, koje god nacionalnosti on bio. Vjerujem da ćemo mi u dogledno vrijeme stvoriti uslove da se brzo popune sve upražnjene pozicije u Odjeljenju za obrazovanje, posebno u razrednoj nastavi, kako ne bismo više dolazili u situaciju da u jednoj školi tijekom trajanja razredne nastave učitelji se mijenjaju svakih šest mjeseci ili svaku godinu, što uveliko stvara probleme učenicima, ali i samim roditeljima”, prokomentirao je Kadrić.

Konkurs za zapošljavanje nastavnika je u toku. U dogovoru je rečeno da bi u roku od dvadesetak dana taj postupak trebao biti okončan, kako bi i učenici drugog razreda u Gornjoj Skakvi ponovo dobili svoju učiteljicu. Predstavnik roditelja, Anto Ilić, kaže da je zadovoljan postignutim dogovorom, te da se nada kako se u buduće neće ponavljati slični problemi.

“Postigli smo visok stepen razumijevanja. Ostavićemo dovoljno vremena institucijama i predstavnicima vlasti da nađo optimalno riješenje za naš problem”, kratak je bio Ilić.

Na insistiranje pojedinih novinara o tome hoće li Bošnjakinja i dalje ostati učiteljica učenicima drugog razreda u Gornjoj Skakavi, predsjednik Skupštine je rekao kako na to pitanje u ovom trenutku ne može odgovoriti jer konkurs još traje i sve će se znati kada komisija završi odabir kandidata.

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime