spot_img
spot_img

Ubistvo u Grčici: Ristiću produžen pritvor zbog opasnosti od bjekstva

spot_img
spot_img

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom ponovo je produžio pritvor Goranu Ristiću optuženom za ubistvo mladića M.D. izvršeno u maju 2015.godine.

Pritvor Ristiću za dva mjeseca produžen je zbog opasnosti od bjekstva,  kao i u slučaju njegovog saizvršioca Mirka Bosnića, kojem je pritvor iz istih razloga ranije produžen.

Tužilaštvo Distrikta tereti Bosnića i Ristića da su 23. maja 2015. godine u brčanskom naselju Grčica upotrebom noževa lišili života tada 23-godišnjeg M.D.

Njima je stavljeno na teret da su podmuklo ubistvo ovog mladića izvršili nanošenjem dubokih ubodnih rana u predjelu vrata, leđa i nadlaktice oštećenog. Na odvojenim pretresima Tužilaštvo je u oba slučaja neposredno izvelo blizu 400 materijalnih dokaza, te je saslušalo preko dvadeset  svjedoka, kao i veći broj vještaka angažiranih  iz područja više užih specijalnosti važnih za dokazni postupak.

Tužilaštvo je dokazivalo optužne navode prema kojima M. D. tada nije bio u mogućnosti suprostaviti se Bosniću i Ristiću u položaju između njih dvojice u koji su ga doveli u namjeri da ga liše života, a potom mu nanijeli 13 ubodnih i jednu reznu ranu usljed kojih je i nastupila njegova nasilna smrt.

Nepravasnažnom presudom Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, koja je kasnije ukinuta od strane Apelacionog suda, Ristić je prvobitno bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina. U ponovljenom glavnom pretresu po optužnici protiv njega neće se ponovo izvoditi dokazi optužbe, pa je do kraja tog suđenja kao i glavnog pretresa prema optuženom Bosniću ostalo da se izvedu dokazi odbrane.

Podsjetimo, Ristić je nakon ubistva vrlo brzo otkriven i uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru, dok je Bosnić lišen slobode, pritvoren i izveden pred domaći sud nakon bjekstva i višemjesečnog skrivanja u susjednoj Republici Srbiji. Korištenjem svih raspoloživih instrumenata međunarodne pravne pomoći Tužilaštvo Brčko distrikta ga je uskoro pronašlo, a potom i ishodovalo njegovo izručenje BiH.

Obojica su optuženi za krivično djelo ubistva iz člana 163. stav (2) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH (ubistvo na svirep ili podmukao način), za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

GLAVNI  TUŽILAC

ZEKERIJA MUJKANOVIĆ

 

 

 

(agencije)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img