spot_img

U zadnje tri godine Brčko napustilo 20 medicinskih sestara

Published:

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić otvorio je danas Drugi međunarodni simpozijum medicinskih sestara i tehničara Brčko distrikta BiH u organizaciji Udruženja zdravstvenih tehničara “Medicinar” Brčko.

Tema Simpozijuma je bazirana na trenutnom položaju zdravstvenih tehničara u BiH i na njihovom odlasku iz naše zemlje. Gosti su ljekari iz Brčkog, BiH i Srbije, koji će tokom dva dana održati panel diskusije iz oblasti mikrobiologije, pulmologije, onkologije, ginekologije…

“U radnom dijelu, pored stručnih tema iz oblasti zdravstva, predviđena su i dva okrugla stola. Jedan od njih nosi temu “Rodno zasnovano nasilje” čiji je moderator dr. Zlata Paprić, dok drugi organizujemo mi na temu “Kuda odlaze medicinske sestre”, autorke Fikrete Jusufović i moderatora Elevedina Durana”, rekao je Davor Divković, predsjednik Udruženja “Medicinar”, napominjući da se nada širem odjeku Simpozijuma na nivou države.

Istraživanje medicinske sestre Jusufović, koja je napisala rad o odlasku medicinskog osoblja iz Brčkog pokazuje zabrinjavajuće stanje, jer pored mladih sve više odlaze medicinari s višegodišnjim iskustvom iz brčanskog Zdravstvenog centra.

“Iz naše ustanove u posljednje tri godine otišlo je oko dvadeset medicinskih sestara sa Internog odjela, Anestezije, Hirurgije. Ne osuđujem omladinu, koja završi medicinsku školu ili ljude koji se prekvalifikuju kako bi dobili posao u inostranstvu. Ali, globalni problem će vjerovatno nastati za deset godina”, priča Jusufovićka, dodajući da su naše medicinske sestre preopterećene i da ih je vrlo malo na određenim odjeljenjima. To je potkrijepila primijerom internog odjeljenja, gdje dvije medicinske sestre znaju voditi njegu i za trideset pacijenata.

Odlazak medicinskih sestara evidentan je i u regionu. Radmila Jazić, predsjednica Udruženja medicinskih sestara i babica grada Beograda kaže da država mora voditi više računa o ovom pitanju, po kojem je neophodno usuglašavanje diploma i školskog sistema sa zemljama Evrope.

“U ovakvoj situaciji država je u gubitku jer je, izgleda, nama najjeftinije da školujemo kadar i da ga se tako olako odreknemo, a ne postavljamo pitanje ko će nas liječiti i njegovati u nekom narednom vremenu”, naglašava Jazićka.

Sead Džomba, predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara Sarajevskog kantona tvrdi da je veliki broj medicinskog kadra na listi čekanja posla Zavoda za zapošljavanje, kojih radi migracija jednog dana neće biti, a mišljenja je da u praksi poslodavci ne priznaju i ne plaćaju medicinski kadar onako kako je to propisano Zakonom o sestrinstvu FBiH. Posebno je naveo da su ovim Zakonom propisane specijalizacije za medicinske sestre i tehničare, koje u Federaciji još nisu zaživile.

Direktor JZU “Zdravstveni centar” Brčko distrikta Nihad Šibonjić ovim je povodom rekao da Zdravstveni centar broji oko 350 medicinskih sestara, te da je situacija još  dobra dok se nedostajući kadar još uvijek može popuniti sa Zavoda za zapošljavanje.

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img