U Vijećnici sastanak o istraživanju mineralnih sirovina - nula49.com
spot_img
spot_img

U Vijećnici sastanak o istraživanju mineralnih sirovina

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr Zijad Nišić i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić danas su se u Vijećnici sastali s predstavnicima kanadske firme za istraživanje mineralnih sirovina EMX Royalty Corp (Magma Resources d. o. o. – Republika Srbija).

Na sastanku su prisustvovali Atilla Omerbeyouglu, menadžer istraživanja za grupu industrijskih mineralnih sirovina na prostoru Turske i Balkana, te Jelena Potić, pomoćnik direktora i ekonomski geolog firme EMX Royalty Corp. u Republici Srbiji (Magma Resources d. o. o. – Srbija) koji su upoznali gradonačelnika i koordinatora Vlade s planiranim aktivnostima unutar BiH, te izrazili i namjeru za podnošenje zahtjeva za eventualno istraživanje mineralnih sirovina na prostoru koji se nalazi unutar nadležnosti Distrikta.

„Firma između ostalog ima fokus i na metale kao što su zlato, srebro, bakar, olovo, cink i drugi kao i minerale koji se koriste u proizvodima deterdženta, za proizvodnju stakla itd. Firma djeluje u različitim dijelovima svijeta i plan je da investiraju i u BiH. Trenutno smo u fazi registracije firme u BiH, što nas čeka i dobijanje dozvole od nadležnih u BiH kao i druge propratne procedure, što će, nadam se, u skorijoj budućnosti donijeti i nova zapošljavanja. Mi ističemo i svoj angažman prema održivom razvoju i poštovanju ekoloških standarda u procesu istraživanja i eksploatacije mineralnih resursa“, kazala je Potić.

Gradonačelnik i glavni koordinator su izrazili zahvalnost predstavnicima firme na posjeti i naglasili važnost poštovanja ekoloških standarda u aktivnostima istraživanja mineralnih sirovina. Takođe, istakli su da će lokalne vlasti pružiti podršku i saradnju unutar svojih nadležnosti kako bi olakšale eventualne procese istraživanja.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img