U Vijećnici prezentovan projekat manifestacije „Viteški dani u Palanci”

Glavnom koordinatoru Vlade Brčko distrikta BiH Seadu Šadiću i šefu Službe za turizam Vlade Brčko distrikta BiH Aleksandru Đuriću danas je u Gradskoj vijećnici predsjednik udruženja „Eko Vita” iz Palanke Jasmin Husjenović prezentovao turističku manifestaciju „Viteški dani u Palanci”.

Šadić je u razgovoru istakao da je projekat značajan za Distrikt i dodao da će se u narednom periodu raditi na polju dodatnog institucionalnog jačanja u oblasti turizma.

„Zahvaljujem se mladoj ekipi iz Palanke koja je inicirala ovu aktivnost i pozivam sve druge koji imaju potrebu da na ovakav i sličan način prezentuju svoje ideje institucijama Distrikta. U ovom projektu suština je da se svim građanima omogući jedan nov način pružanja naših tradicionalnih preporuka koje mi možemo uraditi u našoj lokalnoj zajednici. Mi kao Vlada u budućnosti ćemo razmotriti da se na neki način sufinansira i pripomogne razvoj seoskog turizma, odnosno seoskih gazdinstava kako bi ljudi u svojim porodičnim kućama mogli na neki način omogućiti smještaj turistima koji dolaze u Brčko, a ujedno bismo pozvali i sve druge zainteresovane strane kako bi kompletan Distrikt pružio sav svoj turistički potencijal“, kazao je Šadić.

Šef Službe za turizam Vlade Brčko distrikta BiH Aleksandar Đurić kazao je da „Eko Vita“ ovim projektom oživljava baštinu ruralnog područja.

„Pored svog izvornog, bazičnog bavljenja zaštitom prirode udruženje „Eko Vita“ osmislilo je jednu interesantnu manifestaciju koja bi objedinila zaboravljene običaje viteške igre i sl. Ovo je jedna interesantna manifestacija koja može biti uvrštena uz saglasnost resornih odjeljenja i Vlade u program manifestacija Distrikta i na adekvatan način predstavljena publici. Takođe, ovo je interesantan povod da i ostale lokalne zajednice na sličan način ožive svoju istoriju, tradiciju i sve ono što smatraju da je zaboravljeno te na ovakav način promovišu i predstave ideju Vladi“, kazao je Đurić.

Predsjednik udruženja „Eko Vita” iz Palanke Jasmin Husjenović kazao je da je manifestacija „Viteški dani u Palanci“ ujedno i buđenje istorije srednjovjekovne Bosne koja bi sadržavala i razne aktivnosti kao što je streličarstvo, borbe mačevima i slično.

„Distrikt je bogat takvom baštinom i imamo dosta potencijala za razvoj takvog programa. „Viteški dani u Palanci“ okupili bi relativno veliki broj stanovništava i, u razgovoru s domaćinstvima, pružili bi podršku našim sugrađanima koji su spremni svoje domove ili svoje prostore preurediti kao u vrijeme srednjovjekovne Bosne. Manifestacija bi sadržavala razne aktivnosti poput streličarstva, borbe mačevima, a ujedno bi se prezentovale i tradicionalne uniforme i nošnje takve grupe ljudi. Svi posjetioci će moći aktivno da učestvuju i spremni smo upriličiti i razne aktivne programe kao što su obilasci kulturnih spomenika u ostalim lokalnim zajednicama gdje bi obuhvatili veliki dio Brčko distrikta BiH“, kazao je Husjenović te pozvao sva udruženja koja su spremna aktivno učestvovati u ovakvim projektima da se jave.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime