spot_img
spot_img

У Вијећници презентован пројекат манифестације „Витешки дани у Паланци”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Главном координатору Владе Брчко дистрикта БиХ Сеаду Шадићу и шефу Службе за туризам Владе Брчко дистрикта БиХ Александру Ђурићу данас је у Градској вијећници предсједник удружења „Еко Вита” из Паланке Јасмин Хусјеновић презентовао туристичку манифестацију „Витешки дани у Паланци”.

Шадић је у разговору истакао да је пројекат значајан за Дистрикт и додао да ће се у наредном периоду радити на пољу додатног институционалног јачања у области туризма.

„Захваљујем се младој екипи из Паланке која је иницирала ову активност и позивам све друге који имају потребу да на овакав и сличан начин презентују своје идеје институцијама Дистрикта. У овом пројекту суштина је да се свим грађанима омогући један нов начин пружања наших традиционалних препорука које ми можемо урадити у нашој локалној заједници. Ми као Влада у будућности ћемо размотрити да се на неки начин суфинансира и припомогне развој сеоског туризма, односно сеоских газдинстава како би људи у својим породичним кућама могли на неки начин омогућити смјештај туристима који долазе у Брчко, а уједно бисмо позвали и све друге заинтересоване стране како би комплетан Дистрикт пружио сав свој туристички потенцијал“, казао је Шадић.

Шеф Службе за туризам Владе Брчко дистрикта БиХ Александар Ђурић казао је да „Еко Вита“ овим пројектом оживљава баштину руралног подручја.

„Поред свог изворног, базичног бављења заштитом природе удружење „Еко Вита“ осмислило је једну интересантну манифестацију која би објединила заборављене обичаје витешке игре и сл. Ово је једна интересантна манифестација која може бити уврштена уз сагласност ресорних одјељења и Владе у програм манифестација Дистрикта и на адекватан начин представљена публици. Такође, ово је интересантан повод да и остале локалне заједнице на сличан начин оживе своју историју, традицију и све оно што сматрају да је заборављено те на овакав начин промовишу и представе идеју Влади“, казао је Ђурић.

Предсједник удружења „Еко Вита” из Паланке Јасмин Хусјеновић казао је да је манифестација „Витешки дани у Паланци“ уједно и буђење историје средњовјековне Босне која би садржавала и разне активности као што је стреличарство, борбе мачевима и слично.

„Дистрикт је богат таквом баштином и имамо доста потенцијала за развој таквог програма. „Витешки дани у Паланци“ окупили би релативно велики број становништава и, у разговору с домаћинствима, пружили би подршку нашим суграђанима који су спремни своје домове или своје просторе преуредити као у вријеме средњовјековне Босне. Манифестација би садржавала разне активности попут стреличарства, борбе мачевима, а уједно би се презентовале и традиционалне униформе и ношње такве групе људи. Сви посјетиоци ће моћи активно да учествују и спремни смо уприличити и разне активне програме као што су обиласци културних споменика у осталим локалним заједницама гдје би обухватили велики дио Брчко дистрикта БиХ“, казао је Хусјеновић те позвао сва удружења која су спремна активно учествовати у оваквим пројектима да се јаве.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img