spot_img
spot_img

У току тренинг државних службеника за додјелу средстава из буџета

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Уз техничку подршку пројекта „ЕУ за цивилно друштво“ Влада Брчко дистрикта организује дводневни тренинг којим се унапређују вјештине службеника да реализују нова правила и процедуре о додјели средстава из буџета удружењима, фондацијама и другим правним и физичким лицима.

Усвајањем Правилника о додјели средстава из буџета указала се и потреба за обуком јавних службеника која ће ојачати њихов капацитет и кроз коју ће се развити механизми транспарентнијег управљања средствима која се додјељују из буџета.

„Ово је потврда опредјељења Владе дистрикта да се додатно оспособимо за процедуре додјеле јавних средстава на још транспарентнији начин, а у складу са новоусвојеним Законом о буџету и Законом о удружењима и фондацијама. Важно нам је да се процедуре воде у складу са законом прописаним нормама како бисмо могли у заједници осјетити ефекте свих пројеката који ће бити реализовани на подручју Дистрикта. Невладин сектор је јако важан и имаће нашу подршку, али морамо успоставити нова правила понашања како бисмо обезбиједили повјерење грађана и ми као извршна власт, а тако и невладине организације“, истакао је градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић.

Пројекат „ЕУ за цивилно друштво“ један је од пројеката Европске уније са којима Влада Брчко дистрикта сарађује, а који пружа подршку унапређењу сарадње Владе, удружења и фондација. Кроз овај пројекат Влада Брчко дистрикта креира алате за реализацију правилника о додјели средстава удружењима и фондацијама који ће у будућем периоду бити у електронској форми, тачније који ће путем софтвера бити доступни удружењима и фондацијама.

„Кроз пројекат ЕУ за цивилно друштво ћемо потпуно бесплатно добити софтвер који ће обезбиједити да се апликације могу подносити елекртонским путем и који ће омогућити већу транспарентност, односно увид у све захтјеве који су поднесени као и оцјене које ће комисије давати на те апликације“, рекао је шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу Перо Гудељевић.

Осим тренинга за државне службенике, пројекат ће у наредном периоду обезбиједити обуку и за организације.

„Пројекат ‘ЕУ за цивилно друштво’ пружа техничку асистенцију Влади Брчко дистрикта у реализацији јачање капацитета државних службеника да ефикасније и транспарентније управљају средствима која су намијењена удружењима и фондацијама, за реализацију пројеката и програма финансираних јавним средствима. Данас пружамо техничку асистенцију у виду тренинга, односно обуке за укупно 50 службеника. У наредном периоду иста обука биће планирана и за организације цивилног друштва. Ми ћемо кроз софтверско рјешење које ће бити урађено у оквиру пројекта такође доприњети транспарентнијој подјели средстава Владе Брчко дистрикта према удружењима и фондацијама, али исто тако и транспарентнијем извјештавању удружења и фондација у погледу утрошка јавних средстава и врло јасном мјерењу резултата рада организација цивилног друштва и фондација када је у питању реализација средстава и пројеката који долазе из јавних фондова“, изјавила је Сања Клисура, PR менаџер пројекта.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img