spot_img
spot_img

U toku rekonstrukcija pružnog kolosijeka od željezničke stanice do Luke Brčko

spot_img
spot_img

Projekat revitalizacije Javnog preduzeća „Luka Brčko“ podrazumijeva, osim rekonstrukcije lučkog platoa i nabavke nove dizalice i izgradnju pruge i rekonstrukciju pristupne ceste koja je u toku. Kompletan projekat vrijedan je 20 miliona KM i finansira se kreditnim sredstvima.

Treća faza rekonstrukcije JP „Luka Brčko“ započela 1. avgusta 2021. godine i ona u praksi podrazumijeva rekonstrukciju pruge od željeničke stanice na Novom Brčkom do lučkog platoa i pristupne ceste za pretovar roba u luci.

„Vrijednost pomenutih radova je 13,5 miliona KM, izvodi ih austrijska firma „Štrabag“, a rok za završetak radova je 16 mjeseci“, kazao je za Radio Brčko direktor JP „Luka Brčko“ Perica Josić.

Za vrijeme rekonstrukcije pruge na nadvožnjaku na Bijeljinskoj cesti vozila se iz pravca saobraćajnog kružnog toka kod Ilićke preusmjeravaju prema Grčici.

Direktor Josić je, kada je u pitanju treća faza rekonstrukcije jedine riječne bosanskohercegovačke luke smještene u Brčkom, naznačio je da su zahvaljujući ljepšem vremenu na početku građevinske sezone radovi na rekonstrukciji pruge intenzivirani što se može vidjeti i na terenu.

„Trenutno se izvode radovi na šipovima (betonski stubovi dugi 23 metra koji se nalaze ukopani u zemlji kao potpora) u Luci Brčko, ispod dizalica. Također, paralelno sa ovim gradimo i rekonstrukciju pruge na nadvožnjaku na Bijeljinskoj cesti“, kazao je Josić.

On je u nastavku pobrojao sve buduće komparativne prednosti Brčko distrikta i ove regije koje će se stvoriti realiziranjem treće faze rekonstrukcije brčanske luke, rekavši da bi završetkom rekonstrukcije i revitalizacije Luke ona postala motor razvoja za naše i privrednike iz bližnjeg i daljnjeg okruženja.

“Moram još da kažem da će u narednim danima zahvaljujući lijepom vremenu započeti radovi na demontaži kraka pruge koji se nalazi u centru grada kod zgrade “Šipada” tako da će nakon dužeg niza godina i taj dio koji je mogu reći na neki način smetao svim građanima Brčko distrikta, konačno biti uklonjen”, zaključio je Josić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img