U svim školama ostalo slobodnih mjesta: Srednjoškolaca u Brčkom manje nego što je planirano

Naredne školske godine u četiri srednje škole na području Brčko distrikta prvi razred će pohađati znatno manji broj učenika nego što je to bilo planirano.

Uprkos uvođenju zanimanja koja zahtijeva tržište rada te čak i stipendiranju deficitarnih struka, interes učenika za takve profile nije bio na nivou očekivanog.

- Reklama -

Nakon završenog augustovskog upisnog roka, nijedna od četiri brčanske srednje škole nije uspjela upisati planirani broj učenika jer je prema evidenciji Odjela za obrazovanje ostalo upražnjenih još oko 150 mjesta.

„Mi smo u Odjeljenju u narednoj školskoj godini planirali upis 880 učenika srednjih škola a nakon sprovedena dva upisna roka do sad je evidentirano ukupno 722 učenika. U Gimnaziji je ostalo slobodnih 40 mjesta, u Tehničkoj školi 50, Poljoprivredno medicinskoj 60 i u Ekonomskoj školi 4 mjesta“, potvrdio je za Radio Brčko Slavoljub Bašić, šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje u Vladi Brčko distrikta.

Bašić je dodao i da u zvanjima i zanimanjima koja će od naredne školske godine biti stipendirana nisu popunjena sva mjesta a prije svega kod zidara-keramičara i bravara-obrađivača.

Na kraju recimo da je nakon sprovedena dva upisna roka u brčanskim srednjim školama ostalo nekoliko zvanja i zanimanja za koje svršeni osnovci nisu pokazali nikakav interes odnosno nije upisan niti jedan učenik a to su cvjećar-vrtlar, voćar-vinogradar, pekar-mesar i rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime