spot_img
spot_img

У Скупштини обиљежен Међународни дан људских права

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Представници Комисије за заштиту људских права, Комисије за равноправност полова и Комисије за младе Скупштине Брчко дистрикта БиХ као и представници Кабинета градоначелника и Канцеларије ОЕБС-а у Брчком састали су се данас у Скупштини с представницима Савјета младих Брчко дистрикта.

– Одлучили смо да данас на Међународни дан људских права наши саговорници буду млади, њихови проблеми и да нађемо начине и механизме да њихова озбиљна размишљања о начину рјешавања тих проблема преточимо у стратешке документе и планове – рекао је Ненад Којић, предсједавајући Комисије за заштиту људских права. Истакао је да је овај начин рада комисија са изабраним представницима удружења и маргинализованих група најбољи начин рада јер се рјешавањем појединачних захтјева кроз рад комисија не може постићи превише.

– Најважније је да у свему овоме треба бити озбиљан, саслушати људе и преточити у законе и подзаконске акте начине рјешавања њихових проблема и потом пратити њихово спровођење – сматра Којић.

Суад Бурић, предсједавајући Комисије за младе, рекао је да су жељели да саслушају све што млади имају да кажу о својим проблемима и да ли постоји дискриминација власти према младима у било ком облику.

– Ако имамо тенденцију превеликог одласка младих с простора БиХ и Брчко дистрикта онда мора да постоје разлози за то и стога желимо чути њихова отворена размишљања о тим питањима, у првом реду о непотизму у области запошљавања и свим другим проблемима које имају – рекао је Бурић. Нагласио је да не би требало бити препрека у приступу скупштинским комисијама и посланицима и да би Скупштина требало да буде отворенија, да буде тачка која ће окупљати све слојеве становништва у покушају рјешавања њихових проблема.

Лидија Љубојевић, предсједавајућа Комисије за равноправност полова, истакла је да ова комисија има континуирану сарадњу с невладиним организацијама с којима се бори за равноправност полова и права породице.

– Ово је прилика да чујемо младе и шта они мисле о правима грађана Брчко дистрикта, да ли и у којој мјери постоји дискриминација и колико смета остваривању права младих људи и колико доприноси одласку младих из Брчко дистрикта – рекла је она. Љубојевић је подсјетила да је Комисија за равноправност полова начинила корак према грађанима тако што су обишли неколико већих мјесних заједница гдје су разговарали о проблемима њихових становника.

Харун Шабановић, потпредсједник Савјета младих Брчко дистрикта БиХ, рекао је да ова асоцијација активно ради на побољшању квалитета живота и стандарда младих људи и да ће ускоро Скупштини представити акциони план за будуће активности.

– То је резултат конференције коју смо имали ове године а тиче се запошљавања, образовања и многих других тема а све ради задржавања младих на нашим просторима – рекао је он. Шабановић је подсјетио да Савјет младих окупља дванаест (12) организација и да очекују да ће им се прикључити и друге организације младих како би били снажнији у рјешавању горућих проблема.

– Очекујемо да Скупштина подржи закључке конференције младих, који се односе на успостављање једног пословног инкубатора који ће служити младим привредницима да покрену своје послове. Желимо да радимо и на питањима стипендирања како би они које стипендира Брчко дистрикт и остали овдје – закључио је Шабановић.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img