U školu preko Vibera: Kako funkcioniše onlajn nastava u Distriktu?

Za učenike brčanskih škola, kojima je zbog virusa korona prekinuta nastava, ove sedmice je počela onlajn nastava. Prema informacijama direktora škola, preko 90 odsto osnovaca učestvuje u ovom načinu obrazovanja.

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje, kaže da je broj učenika kojima internet nije dostupan veoma mali, kao i da će za njih roditelji u školama moći preuzeti radne materijale.

– Učenici od prvog do petog razreda rade uglavnom preko aplikacije Viber uz pomoć svojih roditelja. Tu dobijaju materijale, a nakon toga nastavnici dobijaju povratne informacije kako bi vidjeli šta su učenici uradili – kaže Osmanović.

Učenicima se, objašnjava on, pruža mogućnost da rade i na obradi novog nastavnog gradiva.

– U predmetnoj nastavi od šestog do devetog razreda uglavnom se uspostavljaju onlajn učionice, skidaju se aplikacije, i to dobro funkcioniše – rekao je Osmanović.

Đaci i roditelji zadovoljni

Ističe da su na ovaj novi sistem rada, koji prvi put primjenjuju, osim učenika, pozitivno reagovali roditelji, nastavnici i uprave škola.

Pojašnjava da na ovaj način nadležno odjeljenje za obrazovanje nastoji da omogući da se realizuje nastavno gradivo i ističe da učenici neće izgubiti godinu.

Osmanović kaže da će nastojati da iduće školske godine obezbijede da se bar jednu sedmicu nastava izvodi na ovaj način.

– Zadatak odjeljenja će biti da nabavi kvalitetne softver, da se omogući digitalizacija i obuče nastavnici kako bi se onlajn nastava mogla izvoditi bar jednom sedmično – istakao je Osmanović.

Google Classroom

Zumka Grabus, direktor Četvrte osnovne škole, rekla je da su se u izvođenju onlajn nastave odlučili za platformu Google Classroom, jer je najjednostavnija za upotrebu i obuku nastavnika.

– Sa učenicima prvog, drugog i trećeg razreda radimo preko Viber grupe roditelja, jer je riječ o maloj djeci. To se i do sada radilo kada djeca zbog bolesti ili drugih razloga nisu bila na nastavi – rekla je Grabusova.

Pojašnjava da su nakon odluke Nastavničkog vijeća nastavnici ove škole Ernad Osmić i Nihad Šerifović u veoma kratkom vremenu počeli sa obukom nastavnika.

– Za sat vremena su formirali onlajn učionice, svako za svoj predmet, po razredima. Dodali su djecu, sakupili mejl adrese i nakon sat vremena su bile postavljene prve lekcije iz nastavnog plana i programa. Djeca su oduševljena ovim vidom nastave, jer im je to novo, a osim toga oni koriste ove tehnologije tako da im to nije teško palo. Nadamo se ipak da će ovo brzo da se završi i da ćemo se uskoro vratiti u školske klupe – istakla je Grabusova.

Ernad Osmić, nastavnik ove škole, kaže da je veoma visok procenat učenika u onlajn učionicama i na mreži i da je glavni zadatak nastavnika da prilagode nastavni sadržaj onlajn procesu, što zahtijeva više truda.

– Svaki nastavnik je za svoj predmet napravio onlajn učionicu. Tu im ustupamo potrebne materijale, a pojedini nastavnici putem video linka objašnjavaju djeci pojedine dijelove gradiva, koje bi radili i u redovnoj nastavi – kaže Osmić.

Nastava je u brčanskim osnovnim, srednjim školama i visokoškolskim ustanovama prekinuta 12. marta. Ova mjera donesena je kao mjera predostrožnosti zbog opasnosti od širenja korona virusa.

Srednjoškolci

Do kraja sedmice na isti način nastava će biti uspostavljena i u srednjim školama.

– Tu ćemo imati problem s praktičnom nastavom, a teoretski dio se priprema na način kako se to radi u osnovnim školama. Očekujemo da do kraja sedmice i to u potpunosti funkcioniše – kaže Osmanović.

 

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime