spot_img
spot_img

U Ražljevu služen parastos Bošku Periću Peši

spot_img
spot_img

Na groblju u Ražljevu kod Brčkog danas je služen parastos Bošku Periću Peši proslavljenom komandantu specijalne jedinice „Peša“ i poginulim pripadnicima ove jedinice, Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske.

Dolazeći na njegov grob, na dan njegove pogibije, Pešini saborci, prijatelji i komšije već 29 godina sjećaju se svog komandanta i ističu da sjećanje na Pešu ne blijedi, te da će uvijek pamtiti njegov lik. Nakon molitvenog pomena na Pešinom grobu u rodnom Ražljevu, vijence i cvijeće položili su njegovi ratni drugovi, brojne delegacije i udruženja iz Brčkog i okolnih gradova, mještani Ražljeva, te predstavnici Srpskih političkih partija.

Prisustvujući današnjem pomenu Radan Ostojić predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske kaže da na ovaj način, njegujući kulturu sjećanja, pokušavaju prenositi na mlađe generacije i sačuvati od zaborava vrijednosti i uspomene na ljude koji su nesebično žrtvovali svoj život u odbrani srpskog naroda.

„Boško Perić Peša je momak koji je došao tiho i ušao u legendu. Čovjek koji je u svojoj viziji imao samo moralne vrijednosti, čovjek kome je na prvom mjestu bio patriotizam i odbrana vjekovnih ognjišta“, istakao je Ostojić.

Specijalna jedinica „Peša“ formirana je prvog aprila 1993. godine. Za vrijeme odbrambeno – otadžbinskog rata poginulo je 19 pripadnika ove jedinice među kojima je i legendarni komandant Boško Perić Peša. Radivoje Đukić, veteran specijalne jedinice „Peša“ govoreći o ratnom putu legendarnog komandanta kaže da je Pešin doprinos za srpski narod ogroman.

„U jedinici je bilo 250 ranjavanja, a 12 vojnika je dobilo status ratnog vojnog invalida“, rekao je Đukić.

Pešina sestra Senka, kaže da i danas nakon 29 godina od kada Peša nije među živima u srcima svih koji su ga voljeli vlada velika tuga.

„Nismo ga mogli sačuvati od smrti ali možemo od zaborava. Zato hvala svima koji su došli danas da mu odaju počast i po onome koliko nas je ovdje vidi se koliko nam je značio“, rekla je Pešina sestra Senka.

Peša je jedan od najmlađih starješina Vojske Republike Srpske koji je poginuo na majevičkom ratištu 14. novembra 1994. godine, u pokušaju spasavanja 74 zarobljena borca Prve majevičke brigade na majevičkom brdu Mala Jelica. Boško Perić Peša je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata odlikovan „Medaljom majora Milana Tepića“, a posthumno i „Ordenom Obilića”.

Specijalna jedinica „Peša“ je vodila borbe na brčanskom ratištu, Majevici, Orašju, Ozrenu, Sarajevskom ratištu, borbama u Glamoču, Mrkonjić gradu i svuda gdje je bilo potrebno braniti srpski narod.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img