U prošloj godini veći troškovi za liječenje van Distrikta

U prošloj godini za liječenje osiguranika u zdravstvenim ustanovama van Brčko distrikta, izdvojeno je više sredstava u odnosu na 2015. godinu.

“U 2016. godini broj slučajeva, odnosno osiguranika koji su prošli proceduru upućivanja na liječenje van Distrikta je bio preko 9.000, što je na godišnjem niovu kada je riječ o finansijskim troškovima negdje oko sedam miliona i 900 hiljada maraka. Porast se, u odnosu na 2015. godinu, ogleda u oko 600 slučajeva, što je oko 200.000 maraka više finansijskih implikacija”, pojasnila je Aleksandra Tučić, direktor brčanskog Fonda zdravstvenog osiguranja.

- Reklama -

Prema pokazateljima, kazala je, slično kao i prethodnih godina, na liječenju van Distrikta najviše je bilo osiguranika oboljelih od kardiovaskularnih oboljenja, malignih oboljenja, oftamoloških oboljenja i oboljenja lokomotornog aparata.

Kako je dodala, povećanje ovih troškova je uticalo i na porast potrošnje ali i količine lijekova koji su izdati osiguranicima na osiguranički recept.

“U 2016. godine trošak za esencijalnu listu iznosiće preko pet miliona i 700 hiljada maraka, što se odnosi na preko 800.000 raznih pakovanja lijekova. To je oko 300.000 maraka više utrošenih sredstava za lijekove sa esencijalne liste u odnosu na prošlu godinu. Najveće učešće u propisivanju i trošku lijekova sa esencijalne liste nose antidijabetici i lijekovi za liječenje kardiovaskularnih bolesti”, dodala je Tučić.

Govoreći o cijeni lijekovima, Tučić je podsjetila na činjenicu da su oni na našem tržištu daleko skuplji u odnosu na zemlje regiona, te da bi se donošenjem Pravilnika o oblikovanju i formiranju cijena lijekova na teritoriji BiH, trebalo pristupiti i eventualnim korekcijama sadržaja esencijalne liste.

“Ukoliko bi taj Pravilnik omogućio da referalni princip utvrđivanja cijena lijekova za tržište BiH bude na zemlje iz okruženja, smatram da bi to značilo da bi konačno i mi trebali imati korekcije cijena lijekova na niže, odnosno pojeftinjenje lijekova na tržištu. A to bi apsolutno dovelo i do proširenja i poboljšanja sadržaja esencijalne liste”, pojasnila je Tučić.

Tučić je na kraju rekla i to, da postoji mogućnost da bi osiguranici umjesto do sadašnjeg načina plaćanja ličnog učešća u troškovima zdravstvene zaštite procentulano na svaku pruženu uslugu, te troškove mogli plaćati na osnovu jedinstvene godišnje ili eventualno polugodišnje premije.

“Imamo jedan koncept i već je nešto i započeto da se radi na tom polju. Nadam se da ćemo time doprinijeti smanjenju administracije, a i olakšati osiguranicima ali i zdravstvenim radnicima njihov rad. Potrebno je još izvršiti određena usaglašavanje na svim nivoima sa svim zainteresovanim stranama i očekujem da ćemo uskoro izaći sa nekim korektnim i racionalnim prijedlogom kako bi to i na koji način i u kom iznosu, trebalo da se uredi u Brčko distriktu”, rekla je Tučić.

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime