spot_img
spot_img

У новембру 2. Бизнис форум Брчко дистрикта БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Други Бизнис форум Брчко дистрикта БиХ биће отворен 6. новембра и трајаће три дана, а према одлуци Организационог одбора тема Форума је „Становништво у функцији привредног развоја“, најављено је на данашњој конференцији за медије.

Бизнис форум биће организован у три панела, и то:

1. панел – Пословни амбијент, инвестиције, иновације, кооперација и предузетништво;

2. панел – Становништво, демографске мегапромјене и развој друштва;

3. панел – Тржиште рада, образовање и утицај на привредни развој.

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић рекао је да је тема овогодишњег Бизнис форума веома актуелна, нарочито ако се узму у обзир миграциона кретања и чињеница да је и на овим просторима забиљежен знатан одлазак младих те да су послодавци, осим других пословних фактора, суочени с недостатком квалитетне радне снаге. „Овај бизнис форум би, између осталог, требало да понуди и стручне елаборације на ову тему и одговоре на питања како спријечити одлазак младих и дати већи значај становништву као фактору унапређења привреде у Брчком“, додао је градоначелник Милић.

Дамир Булчевић, директор Бизнис форума, нагласио је да је главни циљ Форума, који је својеврстан спој Владе Брчко дистрикта БиХ те академске и привредне заједнице, да укаже на проблем с којим се суочава како Брчко тако и цијела БиХ, а то су велике миграције становништва.

Када је ријеч о резултатима форума који је организован прошле године, Булчевић је истакао да су закључци који су донесени прослијеђени свим одјељењима у брчанској Влади и нагласио да су неки већ инкорпорирани у одређена законска рјешења. „С друге стране овај бизнис форум је имао за циљ да прикаже Брчко дистрикт БиХ као заједницу која жели привући инвеститоре. Један од резултата је најава индустријске зоне Кајсери из Турске за изградњу експоцентра у Брчком и вјерујемо да ће до краја године бити званично потписан уговор“, закључио је Булчевић и најавио још једну велику инвестицију у Брчко, о којој ће бити више ријечи на самом Форуму, а за коју је већ упућена пословна иницијатива.

Срђан Лалић, декан Економског факултета у Брчком, рекао је да ће се Економски факултет представити кроз трећи панел, који се односи на тржиште рата и високо образовање и њихов утицај на привредни развој кроз нови студијски програм Пословна информатика. „Овај студијски програм биће струковног карактера. Наш циљ ће бити да студенти уз висок ниво образовања брже дођу до дипломе и припреме се за тржиште рада него што је то случај с научним студијским програмом који траје дужи период“, закључио је Лалић.

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img