U Distriktu nema svinja zaraženih afričkom kugom

Veterinarska stanica Brčko distrikta preduzela je sve potrebne mjere zaštite od zaraze svinjskom afričkom kugom. U toj ustanovi kažu da u Distriktu nema zaraženih svinja, te da su veterinari konstantno na terenu i prate situaciju.

Za sada nema opasnosti od širenja svinjske afričke kuge u Brčkom. Sproveli smo mjere zabrane uvoza svinjskog mesa i proizvoda od tog mesa iz Srbije, kaže šef Odsjeka za veterinasrtvo Perica Burgić i napominje da u Distriktu ima oko 40 hiljada svinja, te da zaštitu moraju da vrše i uzgajivači.

- Reklama -

„Svi vlasnici svinja moraju da prijave sumnjive slučajeve, naročito kod uginuća. Bolest se ne prenosti samo sa krpelja, već i sa divljih svinja u prirodi koje su oboljele, a može se prenijeti i sa neobrađenom termičkom hranom. U svakom slučaju nadzor se mora vršiti svakodnevno, kazao je šef Odsjeka za veterinarstvo u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta BiH Perica Burgić, te istakao da od afričke svinjske kuge oboljevaju samo svinje, i da ona ne može preći na druge životinje ili na čovjeka. Za nju ne postoji vakcina, nego se uvijek takve životinje uništavaju ukoliko se nađe. Određuje se zaraženo područje i onda dolazi do preduzimanja mjera koje su propisane zakonom.Veći je problem kod poljoprivrednih proizvođača koji drže manji tov svinja. To je obično ekstenzivan tov i oni su prvi na udaru, dodao je.

Od prvog septembra Veterinarska stanica provešće nekoliko akcija iz programa zaštite zdravlja životinja i ljudi. Počeće besplatnim laboratorijskim tesiranjem krvi krava i junica na brucelozu, tuberkulozu i enzootsku leukozu.

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime