spot_img

U Bukviku služen parastos u pomen nevino stradalim mještanima

Published:

U naselju Bukvik je održan parastos povodom 14. septembra, dana kada je izvršen zločin nad mještanima ovog naselja, a u čast žrtava.

Podsjećanje na one koji su stradali toga dana i odavanje počasti njima, a ukazivanje saosjećanja njihovim porodicama održano je u kapeli u Bukviku, gdje su naknadno i položeni vijenci i cvijeće.

“Svake godine se okupljamo ovdje da obilježimo taj nesretni čin momenta ubijanja, stradanja, rušenja, paljenja naše mjesne zajednice. Naravno da smo nezadovoljni radom tužilaštva, imamo šest lica bukvičke regije koja još nisu ni pronađena, a o sudskim presudama, komandnoj odgovornosti i kažnjavanju onih koji su lično palili ovdje, ubijali i genocide pravili u Bukviku nema još pojma nikakvog”, rekao je za BDC Televiziju Slobodan Mijatović, 
član Upravnog odbora MZ Bukvik.

Mijatović, koji je i sam bio ratni zarobljenik, iznio je informaciju da je toga dana u periodu između 14 i 19 časova ubijeno oko 55 ljudi, a oko 530 domaćinstava je uništeno.

“Mi svake godine dolazimo, evo, četvrt vijeka da obilježavamo tu godišnjicu. Nažalost, i sami znate da je ovdje sve spaljeno, srušeno, pobijeno, pohapšeno. Mi, kao Boračka organizacija smo razočarani radom prvenstveno Tužilaštva i Suda, poslije toga i izvršne i zakonodavne vlasti, koji ne vrše pritisak na istražne organe da nešto rade”, istakao je Živan Ilić, predsjednik BORS-a Brčko.

Kao najveći problem i nepravdu organizatori obilježavanja, ali i govornici na današnjem skupu ističu činjenicu da za zločin niko nije kažnjen. Najteže je, svakako, porodicama stradalih.

“Imala sam brata, 38 godina je imao kad se zaratilo. Uhvatili su ga i ubili majci na oči, a bio je nesposoban 12 godina. Ni danas dan pravde nema, niti će biti, kako vidim”, prisjeća se Gordana Đurić.

Pored neprestane tuge, kažu članovi porodica ubijenih, ostaje im još da se nadaju da će ipak biti pravde za njihove najmilije. Veliki broj prisutnih mještana, predstavnika vlasti i političkih partija prisustvovali su služenju parastosa, a potom i položili vijence unutar crkve.

 

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img