U Brčkom zatvoreno nekoliko objekata jer ih je posjećivala osoba koja se nije pridržavala mjera samoizolacije

Na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba Brčko distrikta BiH Damir Bulčević, šef Inspektorata Brčko distrikta BiH rekao je da su sanitarni inspektori na osnovu naredbe Kriznog štaba i informacije Policije Brčko distrikta BiH o kretanju Janjić Dragice koja je prekršila rješenje o samoizolaciji privremeno obustavili rad nekoliko objekata, te privremeno postavli traku oko stambene zgrade u kojoj stanuju dvije osobe zaražene koronavirusom.

“Juče smo obustavili rad “Adiko Banke”, apoteke ”Lekoprom”, SCR “Zimonjić”, restorana “Marko Polo”, “MPJ Group” Brezovo Polje, privremeno je bila postavljena traka oko stambene zgrade u Štrosmajerovoj ulici u kojoj stanuju osobe koje su zaražene koronavirusom. Na osnovu naredbe Kriznog štaba i informacije Policije privremeno je obustavljen rad ovih objekata i naloženo higijensko – epidemiološkoj službi da odmah dezinfikuje te objekte i to je i urađeno. Svi ovi objekti danas rade i funkconišu. Također, mi smo izdali još 15 dodatnih rješenja o samoizolaciji za one osobe s kojima je kontakt imala gospođa Janjić Dragica. Ona je juče testirana i danas smo dobili rezultate da njen test nije pozitivan, ona je zdrava i nema razloga za brigu”, kazao je Bulčević i istakao da je krizni štab hitno izdao navedene naredbe prije rezultata testa kako bi što manje izložio riziku građane distrikta Brčko.

On je naglasio da je na graničnom prelazu u Brčkom danas registrovano 28 osoba koje su ušle u BiH.

“Danas na graničnom prelazu ušle su tri osobe s područja Distrikta, 17 s područja Republike Srpske i 8 s područja Federacije BiH. Evidentno je da se smanjuje broj ulazaka u BiH. Apelujemo na sve građane Distrikta da se pridržavaju svih mjera koje izdaje javno zdravstvo”, kazao je Bulčević.

Kada je u pitanju izdavanje rješenja o samoizolaciji i njenom prestanku Bulčević je kazao da će osobe iz javnog zdravstva zvati osobe kojima ističe rješenje o samoizolaciji.

“Mi smo juče na Kriznom štabu dogovorili tačnu proceduru između Inspektorata i javnog zdravstva. Osobe koje su u samoizloaciji će se kontaktirati kako bi se vidjelo da li se dobro osjećaju ili ne i ukoliko se dobro osjećaju i nisu imali dodatnih poteškoća, odnosno simptoma na koronavirus biti će upućeni porodičnom ljekaru. Ukoliko su imali simptome, ovisno o stanju u kojem se nalaze, biće upućeni u ambulantu koja je određena za pregled ovakvih pacijenata ili će mobilni tim biti upućen tamo gdje su u samoizolaciji. Na onovu toga svi oni će dobijati određena uvjerenja od javnog zdravstva o prestanku smoizolacije”, pojasnio je Bulčević dodajući da kada je u pitanju Inspektorat ta institucija rješenje izdaje na način da osoba koja ulazi u BiH mora dokazati koji je dan ušla u BiH, a jedan od dokaza je pasoš s registrovanim datumom ulaska.

“Na osnovu toga im izdajemo rješenje s tim da smo sada uspostavli i klasičnu proceduru između Inspektorata RS-a i FBiH tako da njihovi sanitarni inspektori izdaju rješenja i za naše građane, a mi izdajemo i za njihove građane tako da oni automatski na granici dobijaju rješenja o samoizolaciji koja im počinju taj dan. Znači, rješenja se izdaju od momenta ulaska na granicu BiH, a u drugim slučajevima rješenja se izdaju na osnovu prijedloga javnog zdravstva, odnosno epidemiološke službe”, kazao je Bulčević.

 

 

 

 

 

2 komentara

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime