spot_img
spot_img

U Brčkom uspostavljen jedinstven registar dijaspore

spot_img
spot_img

Odjeljenje za evropske integracije i međunarodnu suradnju Vlade Brčko distrikta BiH početkom sedmice u rad je pustio Registar dijaspore, jedinstvenu aplikaciju na veb portalu Vlade Distrikta.

Obaveza izrade tog registra proizilazi iz Strategije razvoja saradnje s iseljeništvom Distrikta koja je usvojena 2020.godine.

Stanovništvo Bosne i Hecegovine, a samim tim i građani Brčko distrikta BiH posljednjih nekoliko desetljeća emigrirali su u više od 50 zemalja širom svijeta.

Šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Brčko distrikta BiH Miroslav Geljić kazao je kako će Registar dijaspore služiti kao poveznica iseljenika s rodnim gradom.

Cilj ove mjere je mapiranje i identifikacija iseljeništva Brčko distrikta BiH radi planiranja i realizacije programa i projekata, te aktivnosti saradnje. Registar se sastoji od evidencije fizičkih i pravnih osoba, koja će nam poslužiti za kreiranje baze podataka iseljenika i iseljeničkih organizacija i udruženja koja okupljaju iseljenike, a koja žele da sarađuju s Brčko distriktom BiH – kazao je Geljić.
On je dodao kako će se ovaj Registar ažurirat na osnovu dobrovoljnih prijava iseljenika putem portala koji se nalazi na stranici Vlade Brčko distrikta BiH, a koji su porijeklom iz Brčko distrikta, te za cilj ima i razvoj i jačanje suradnje ljudi iz dijaspore s institucijama Brčko distrikta BiH.

Geljić je pozvao sve Brčake i Brčanke koji se nalaze u inozemstvu da popune potreban obrazac i upišu se u Registar dijaspore, te na taj način doprinesu razvoju, unaprjeđenju i prosperitetu lokalne zajednice iz koje vuku porijeklo.

 

 

(hayat.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img