spot_img
spot_img

У Брчком успостављен јединствен регистар дијаспоре

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Одјељење за европске интеграције и међународну сурадњу Владе Брчко дистрикта БиХ почетком седмице у рад је пустио Регистар дијаспоре, јединствену апликацију на веб порталу Владе Дистрикта.

Обавеза израде тог регистра произилази из Стратегије развоја сарадње с исељеништвом Дистрикта која је усвојена 2020.године.

Становништво Босне и Хецеговине, а самим тим и грађани Брчко дистрикта БиХ посљедњих неколико десетљећа емигрирали су у више од 50 земаља широм свијета.

Шеф Одјељења за европске интеграције и међународну сарадњу Владе Брчко дистрикта БиХ Мирослав Гељић казао је како ће Регистар дијаспоре служити као повезница исељеника с родним градом.

Циљ ове мјере је мапирање и идентификација исељеништва Брчко дистрикта БиХ ради планирања и реализације програма и пројеката, те активности сарадње. Регистар се састоји од евиденције физичких и правних особа, која ће нам послужити за креирање базе података исељеника и исељеничких организација и удружења која окупљају исељенике, а која желе да сарађују с Брчко дистриктом БиХ – казао је Гељић.
Он је додао како ће се овај Регистар ажурират на основу добровољних пријава исељеника путем портала који се налази на страници Владе Брчко дистрикта БиХ, а који су поријеклом из Брчко дистрикта, те за циљ има и развој и јачање сурадње људи из дијаспоре с институцијама Брчко дистрикта БиХ.

Гељић је позвао све Брчаке и Брчанке који се налазе у иноземству да попуне потребан образац и упишу се у Регистар дијаспоре, те на тај начин допринесу развоју, унапрјеђењу и просперитету локалне заједнице из које вуку поријекло.

 

 

(hayat.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img